Članovi Opštinskog veća opštine Bečej na osnovu dogovora sa prve sednice u aktuelnom sazivu u obavezi su da svakog meseca predsedniku opštine, odnosno opštinskog veća, podnose izveštaj o radu i aktivnostima za prethodni mesec.

Do sada su lokalni ministri predsedniku opštine Bečej Draganu Tošiću predali izveštaje za avgust i septembar. Većnici su ih podnosili u slobodnoj formi, neki su informativni, ali ni jedan ne prikazuje dnevne aktivnosti. Većina izveštaja je uopštena, mahom bez podatka o rezultatima tih aktivnosti i radu.

Interesantno je da su većnici u izveštaje stavljali prisustvo svečanoj sednici povodom Dana opštine Bečej, kao i lokalnim manifestacijama poput Petrovoselskih dana i manifestacije „Živimo zajedno“ u Novom selu. Zanimljivo je da izveštaj člana opštinskog veća zaduženog za turizam Miomira Jelenića sadrži i mnogo aktivnosti vezane za sport, iako je to resor Dejana Terzića. Pored toga, u septembarskom izveštaju Igor Kiš navodi prisustvo seminarima Beogradske otvorene škole i Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu i Šapcu, iako na sajtu te organizacije piše da je u pitanju program stipendiranja namenjen društveno ili politički angažovanim studentima, apsolventima, postdiplomcima i doktorantima koji studiraju u Republici Srbiji. Postavlja se pitanje da li je  podatku o ličnom usavršavanju mesto u izveštaju o radu člana opštinskog veća.

Podsetimo, članovi OV u Bečeju su: Anđelko Mišković, zadužen za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja, Dragan Kovačev, zadužen za oblast privrede, zaštite životne sredine i komunalne delatnosti, Svetlana Vuletić, zadužena za oblast obrazovanja, uprave, propisa, Đuro Kričković, zadužen za oblast rada mesnih zajednica, Miomir Jelenić, zadužen za oblast turizma, Dejan Terzić, zadužen za oblast omladine i sporta, Čaba Štefaniga, zadužen za oblast kulture, civilnih organizacija i regionalne saradnje, Igor Kiš, zadužen za oblast socijalne zaštite i evropskih fondova i Karolina Smieško, zadužena za oblast verskih zajednica i zaštite prava nacionalnih manjina.

Kako je na sednici Veća određeno, izveštaje prikuplja zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković. Inače, u zapisniku sa 8. sednice 2. septembra navodi se da je predsednik opštine, komentarišući predlog većnika Igora Kiša da on prikuplja izveštaje svojih kolega, rekao da će se ti izveštaji dostavljati njemu kada on bude bio predsednik opštine. Kiš nije prisustvovao pomenutoj sednici OV.

Svetlana Vuletić, zadužena za oblast obrazovanja, uprave, propisa, u svojim je izveštajima navodila, između ostalog, prisustvo sednicama opštinskog veća i skupštine opštine Bečej, ali godišnji odmor početkom avgusta, te razgovor povodom inicijative za preuzimanje veterinarske stanice, sastanke sa pratiocima dece sa smetnjama u razvoju, sastanke povodom mogućeg zatvaranja odeljenja u školama, rad na pripremi akata za likvidaciju Direkcije za izgradnju Bečej. Tu su i odlazak na Dane polja KWS, sastanak sa direktorom DOO Link FTO i problem funkcionisanja preduzeća do kraja godine, te sastanak sa investitorom iz Mađarske zbog korišćenja metan gasa i bušotina. U njenom se izveštaju nalazi i sastanak saveta za zdravlje, izmena ugovora o prečem zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta…

U izveštajima Dragana Kovačeva, zadužen za oblast privrede, zaštite životne sredine i komunalne delatnosti, stoje i sastanci sa sada bivšim direktorom JP „Komunalac“ Norbertom Kovačem u vezi sa košenjem trave i radom preduzeća, razgovor sa predstavnicima firme koja upravlja regionalnom deponijom u Kikindi, sastanak sa predstavnicima Razvojnog fonda Vojvodine, kontaktiranje domaćih preduzeća za kupovinu placeva u industrijskoj zoni, razgovor sa potencijalnim investitorom iz oblasti autoindustrije iz Turske koja je pokazala interesovanje za objekat KTC-a… Kovačev je napisao da je blagovremeno odgovarao na upitnike pokrajinskog sekretarijata za privredu i Stalne konferencije gradova i opština.

Za septembar piše, između ostalog, da se nastavlja sa razgovorima sa predstavnicima firme koja upravlja regionalnom deponijom u Kikindi, tu su i sastanci sa NALED-om, prisustvo prezentaciji u privrednoj komori, sastanak sa firmom iz Budimpešte koja nudi gasne generatore za proizvodnju struje koji se izdvaja od gasa na bušotini, prisustvo sastanku predsednika opštine sa građanima…

Anđelko Mišković, čiji su resor poljoprivreda i ruralni razvoj, navodi da su održane edukacije poljoprivrednika, ali i da su bečejski poljoprivrednici boravili u Sloveniji. On je imao i sastanak sa predstavnicima DTD u vezi sa projektom odvodnjavanja i navodnjava, kao i predstavnicima mesnih zajednica oko orezivanja drveća. Naveo je i prisustvo manifestaciji Petrovoselski dani, ali pokretanje postupka javne nabavke, saradnju sa advokatima u vezi sa poljoprivrednim zemljištem, te sastanak sa poljoprivrednom inspekcijom, sastanak sa dugogodišnjim zakupcem poljoprivrednog zemljišta, dopis PIK-a Bečej oko povraćaja sredstava…

Đuro Kričković, član OV zadužen za rad mesnih zajednica, ističe redovno prisustvovanje sednicama opštinskog veća. Kao jednu od aktivnosti navodi koordinaciju obračuna zarada za radnika na javnim radovima, a tu je i prisustvovanje sednicama MZ Bačko Petrovo Selo, te sastanci zbog načina deljenje obroka socijalno ugroženima…

Miomir Jelenić, zadužen za turizam, u izveštaju  o radu i aktivnostima navodi sastanak sa sportskim klubovima koji koriste DTV Partizan, ali i posetu bratskom gradu Galanta u Slovačkoj, sastanak sa sekretarom Druge mesne zajednice, ali sastanak sa predstavnicima opština Kanjiža, Senta, Ada u smislu uređenja obala Tise, prisustvo sednicama SO Bečej, ali i „rad po tekućim pitanjima“ i „rad sa strankama“.

U septembru Jelenić navodi prisustvo sednicama opštinskog veća, ali sastanak sa predsednikom Tošićem (ne navodi konkretno o čemu), razgledanje brodova za potrebe Turističke organizacije opštine Bečej u marini Beograd. Tu su i sastanak u Vaterpolo savezu Srbije, sastanak sa načelnikom Gradske uprave za obrazovanje u Novom Sadu, a u vezi sa školskim turizmom, prisustvo takmičenju kajakaša u Mađarskoj, poseta gradskom klizalištu u Subotici…

Dejan Terzić, zadužen za sport i omladinu, pored svega, u izveštaju za avgust navodi saradnju sa direktorom sportskog centra, saradnju sa Sportskim savezom Vojvodine i konkurisanje za punopravno članstvo, poseta Čongradu u Mađarskoj, ali i pomoć oko pripremanja dočeka komšija kajakaša Marka Tomićevića…

Narednog meseca, piše, obilazio je terenu u Bačkom Gradištu i Radičeviću, imao sastanak sa predstavnicima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u vezi sa nastavkom pregleda držanja kičme kod dece, tu su i aktivnosti u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Labud Pejović“. Terzić ističe da je prisustvovao svim sednicama Opštinskog veća u septembru.

Karolina Smieško, za oblast verskih zajednica i zaštite prava nacionalnih manjina, u izveštaju je napisala da je dočekivala goste 1. avgusta povodom Dana opštine, razgovarala je sa sveštenicima. Navodi i sastanke u vezi sa konkursom namenjenim za stambena pitanja Roma, potom da je pratila propise koji regulišu verske zajednice i položaj nacionalne manjine. U septembru je bila na svečanoj večeri povodom manifestacije „Živimo zajedno“ Treće MZ, tu je i sastanak sa predstavnicima jedne mađarske firme, takođe je prisustvovala sednicama OV i pratile propise, razgovarala sa predstavnicima pravoslavne i katoličke crkve.

Sa najmanje informacija, odnosno, najkraći su izveštaji Igora Kiša i Čabe Štefanige.

Kiš, čiji su resor socijalna zaštita i evropski fondovi, između ostalog, navodi da je u avgustu razgovarao sa direktorkom Centra za socijalni rad, ali i pomoć u organizacija Dana novog hleba, posetu novootvorenom Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju, pripremne razgovori u vezi sa konkursom IPA Srbija – Mađarska… U septembarskom izveštaju stoji da je bio u organizaciji i da se bavio aktivnostima oko početka školske godine, te da je imao sastanak sa firmom iz Mađarske u vezi sa otpadnim vodama. Zanimljivo je da je istakao i učešće na seminaru Beogradske otvorene škole i Konrad Adenauer Stiffung u Beogradu i Šapcu.

Izveštaji Čabe Štefanige, zaduženog za kulturu, civilne organizacije i regionalnu saradnju nisu duži od pet redova, i sadrže uopštene informacije. Štefaniga navodi praćenje rada nevladinih organizacija u oblasti kulture, stupanje u kontakt sa NVO iz inostranstva, konsultacije u vezi sa lokalnom istorijom i lokalnih vrednosti, rad u opštinskom veću, koordiniranje NVO koje nisu dobile namenski račun u trezoru, rad u skupštini Bečej… U septembarskom je napisao da je posetio učenike prvih razreda, učestvovao u Dečjoj nedelji, kao i da je imao konsultacije o IPA projektima.

KOMPLETNE IZVEŠTAJE ČLANOVA OPŠTINSKOG VEĆA POGLEDAJTE NA OVDE.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

1 KOMENTAR

  1. Za čega vi primate lični dohodak neradnici. Nije ni čudo što Bečej UMIRE polako al sigurno. Treba da vas je sramota za onako napisane izveštaje. Da li vi uopšte znate čiji je koji resor ili svako radi šta mu se ćefne. Ne mogu da vas više gledami a kamoli slušam…revija politikanstva, demagogije laži i obećanja. PS: Vidi se ko vam je mentor…mislim na AV. Pametnom dosta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име