Ozvaničili već uspešnu saradnju
Ozvaničili već uspešnu saradnju

Ekološko-humanitarna organizacija „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, koja se bavi sakupljanjem plastičnih čepova, njihovom prodajom u reciklažu, a od dobijanih sredstava pomažu deci sa smetnjama u razvoju, i opština Bečej potpisali su Memorandum o poslovno-tehničkoj saradnji.

-Sarađujemo sa brojnim nevladinim organizacijama, a sa „Čepom do osmeha“ od kada je trebalo obezbediti logistiku za donaciju malom Nemanji Keljačkom u Bačkom Petrovom Selu, koji je slep od rođenja i sada je učenik drugog razreda tamošnje „Šamu Mihalj“ škole. Znači, sada samo ozvaničavamo već postojeću uspešnu saradnju. Pozdravljamo ekološku aktivnost organizacije, a kad se vidi gde se sredstva dobijena od prodaje čepova ulažu, onda možemo da zaključimo da je to prava stvar. Raduje me što je Bečej i zvanično još jedna opština sa kojom će ekološko-humanitarna organizacija sarađivati, rekao je prilikom potpisivanja memoranduma predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Učešće u akciji „Čepom do osmeha“ deca se uče ekologiji, zaštiti životne sredine, uče se da budu humani, da misle na svoje drugare kojima je pomoć neophodna…

-Naša organizacija postoji pet godina i za to vreme smo sakupili i reciklirali preko 80 tona plastičnih čepova, koji bi se razlagali po deponijama ili u prirodi, istakla je predsednica organizacije „Čepom do osmeha“ Vanja Petković u svom obraćanju posle ozvaničenja saradnje sa bečejskom opštinom.

-Upoznala sam odnos u svetu prema ekologiji i odlučila da pokušam da tako bude i u Srbiji. Kad smo moj suprug i ja počeli, nisam ni predpostavljala da će se sve tako raširiti. Počeli smo skromno, ali s pozitivnom energijom koju naš tim volontera širi stigli smo u svaki deo Srbije.

Za ovu godinu na konkursu je odabrano dvanaestoro dece kojima će se uručiti potrebna pomagala. Prvi na listi u januaru bio je Nemanja Keljački iz Bačkog Petrovog Sela, kojem je kupljen laptop za slepe s Brajovim pismom i transformiše tekst u glas. U maju će se posetiti deca u Nišu i Subotici, a do kraja školske godine pomagalo je dobiti i devojčica iz susednog Novog Bečeja. Koordinatori po celoj Srbiji upućuju roditelje da oni treba da se prijave na konkurs za dobijanje potrebnih pomagala njihovoj deci, jer se s njima potpisuje ugovor o donatorstvu.

-Današnje i sva ostala potpisivanja memoranduma su nam „vetar u leđa“ i stimulans da budemo još efikasniji, čime ćemo još većem broju dece u Srbiji doneti osmeh na licu, dodala je Vanja Petković.

O načinu kako se radi u opštini Bečej govorio je koordinator za bečejsku i novobečejsku opštinu Karolj Božović.

-Ozvaničenje saradnje s opštinom Bečej znači da će se sve škole, osnovne i srednje, organizacije u oblasti kulture, sportski klubovi i ostali uključiti u akciju i postaviti kutije s logom naše organizacije za sakupljanje čepova. Naša volonterska kurirska služba na poziv dolazi po čepove, odmah ih prosleđuje do centra u Novom Sadu, koji ih šalje na reciklažu, a sredstva od prodaje se evidentiraju i koriste za kupovinu pomagala deci. Mi u Bačkom Petrovom Selu, konkretno, svakog petka sakupimo između 10 i 15 kilograma čepova, pa mislim da će i drugi sabirni punktovi biti slično efikasni, što znači da ćemo zaštiti našu životnu sredinu i pripomoći u sakupljanju sredstava za pomoć deci kojoj je to potrebno, zaključuje Karolj Božović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име