Dan maternjeg jezika u svetu se slavi svakog 21. februara. Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je 2000. godine kako bi ukazao na lingvističku i kulturološku različitost i multilingvizam.

Za dan kada će se čitava planeta prisetiti važnosti maternjeg jezika određen je baš 21. februar zbog nemilog događaja koji se odigrao tog datuma 1952. godine.
Naime, nakon što je Indija podeljena 1947. godine, Daka je postala glavni grad Istočnog Bengala kao deo nove države – Pakistana. Društvo je bilo podeljeno na bojne etničke i lingvističke grupe, a najveći deo stanovnika činili su Bengali. Vlada novoosnovane države je 1948. godine usvojila predlog da urdu postane jedini zvanični jezik Pakistana, što je izvazvalo negodovanje i brojne proteste širom zemlje.

Veliki protest organizovan je 21. februara 1952. godine, a među njegovim učesnicima našli su se studenati Univerziteta u Daki. Policija je usmrtila veliki broj demonstranata, a ovaj događaj dodatno je uznemirio narod, te se on nije smirivao ni u godinama koje su usledile.
Konačno je 195. godine i bengalski jezik usvojen kao zvanični.

Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika upravo u čast bengalskom Jezičkom pokretu i preminulim studentima. U Uneskovoj Deklaraciji o kulturnoj različitosti, u 5. članu piše: „svakoj osobi se mora omogućiti izražavanje i stvaranje dela na jeziku koji izabere, a posebno na maternjem jeziku… “

Izvor: National geographic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име