Filip Čubrilo ima 23 godine i iz Sidneja je. Za nekoliko dana će prvi put napustiti Terapijsku zajednicu „Zemlja živih“ gde se leči od kokaina i kristal meta.

-Nisam nikada mislio da će biti ovoliko teško da se lečim od droge, jer sam video primere da se neko drogira 20 godina i posle umire. Ovde smo svi dobrovoljno, naučio sam svašta o životu, da kuvam, da mesim hleb, da radim sa motikom… Ponovo sam upoznao sebe, jer sam tada izgubio emocije. Posle godinu dana jedva čekam da vidim porodicu koja je mnogo patila zbog mene i da radim sa njima normalne, svakodnevne stvari. Zbog ovog poroka sam izgubio sve, povredio porodicu, biću srećan ako imam dva, tri prijatelja posle ovoga, kaže mladić koji je iz Australije došao da se leči u Terapeutskoj zajednici „Zemlja živih“ i koji je svoja iskustva podelio sa učenicima Gimnazije Bečej. On je poslao jasnu poruku prisutnima, a to je da ne koriste droge, da je ni ne probaju, jer im to ništa dobro ne može doneti.

Vaspitač u „Zemlji živih“ Dejan Zekovski kaže da im se javljaju i mladi koji imaju problema sa zloupotrebom i zavisnosti od interneta i video igara, kao i da se sa svim korisnicima radi jednako.

-Narkotici su i dalje dominantni, ali ima i novih vidova zavisnosti. Nažalost, širi se lepeza zavisnosti, kaže vaspitač Zekovski.

Marica Kresoja, pedagogica iz Gimnazije Bečej, napominje da mladi retko govore o svojim problemima ovog tipa i da prikrivaju ukoliko koriste droge, kao i da je pomoć stručnjih lica veoma bitna.

-Sa mladima treba mnogo razgovarati o ovoj temi, a ovakav način prevencije, gde mogu iz prve ruke i od živih sagovornika da čuju iskustva, najjefektiniji, rekla je Marica Kresoja, pedagogica iz Gimnazije Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име