Toplana Bečej

-Javno preduzeće „Toplana“ Bečej je u 2018. i 2019. godini nabavilo usluge, dobra i radove u vrednosti od 12 miliona dinara bez primene Zakona o javnim nabavkama, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene pomenutog zakona, utvrdila je Državna revizorska institucija koja je danas objavila izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja ovog javnog preduzeća. Samo dvema firmama iz Kaća, za otklanjanje havarija je za dve godine plaćeno 10 miliona dinara više u odnosu na ono što je ugovoreno u postupku javne nabavke.

U pojedinim revidiranim postupcima utvrđeno je da preduzeće nije poštovalo odredbe Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na objavljivanje oglasa i definisanje dodatnih uslova. Preduzeće nije imalo službenika za javne nabavke, iako je Planom javnih nabavki za 2018. i 2019. godinu planirani godišnji iznos u visini od 384 miliona dinara, odnosno 26 miliona dinara, što nije u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Javno preduzeće za proizvodnju i isporuku toplotne energije „Toplana“ Bečej nije poštovalo odredbe Zakona o radu i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava za iznos od 0,7 miliona dinara.

Pored toga preduzeće je nabavilo usluge, dobra i radove u vrednosti od 12 miliona dinara, a da nije sprovelo postupak javnih nabavki. Takođe nije postupilo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u 2018. i 2019. godini prilikom sprovođenja postupaka čija procenjena i ugovorena vrednost iznosi 15 miliona dinara. Uz to „Toplana“ nije imala službenika za javne nabavke, iako je ukupna vrednost planiranih javnih nabavki i za 2018. i za 2019. godinu na godišnjem nivou veća od petostrukog iznosa iz člana 39 stav 1 Zakona o javnim nabavkama.

Preduzeće pri obračunu naknade troškova regresa za korišćenje godišnjeg odmora, naknade troškova za ishranu u toku rada (topli obrok), uvećanja zarade po osnovu permanentne pripravnosti i obračunu drugog stalnog primanja nije u potpunosti ispoštovalo odredbe Zakona o radu i Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. Ukupan iznos utvrđene nepravilnosti je 700.000 dinara.

DRI je preduzeću preporučila da zarade, naknade zarada i druga primanja za zaposlene obračunava i isplaćuje u skladu sa zakonskim propisima; da sprovodi postupke javnih nabavki u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

-U revizijama javnih preduzeća koje su vršene u prethodnim godinama utvrđene su značajne nepravilnosti u primenjivanju zakonske regulative kojima su propisane zarade u javnom sektoru, a koje se odnose na usaglašenost opštih akata preduzeća sa opštim i posebnim kolektivnim ugovorom, obračun i isplatu zarada, naknada zarada i drugih primanja koja nisu vršena u skladu sa Zakonom o radu, zapošljavanje suprotno Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, kao i nepridržavanje odredaba Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava. Javna preduzeća planiraju i sprovode postupke javnih nabavki, ali je u prethodnom periodu utvrđeno da postoje nabavke za koje se izdvajaju značajna javna sredstva, a koje nisu ni planirane, niti se sprovodio bilo kakav postupak shodno važećim propisima ili, ako se sprovodio neki od postupaka javnih nabavki on je često bio nepotpun, pogrešan ineodgovarajući u smislu primene propisanih procedura, navode iz DRI.

 

Sporne nabavke bečejske „Toplane“

 

U 2018. i 2019. godini izvršena je nabavka usluga, dobara i radova u iznosu od 12.265.000 dinara bez primene Zakona o javnim nabavkama, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama.

U 2018. godini kupljene su tablete natrijumhlorida u iznosu od 550.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene, propisani članovima 7, 7a, 39 stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama. Navedena nabavka izvršena je od dobavljača Kristal so doo, Beograd.

U 2018. godini izvršena je nabavka telefonskih usluga u iznosu od 722.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene, propisani članovima 7, 7a, 39 stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama. Navedena nabavka izvršena je od dobavljača Telekom Srbija ad, Beograd i Telenor doo, Beograd.

Preduzeće je 16. januara 2018. godine sa dobavljačima Solaris Pro-ing doo, Kać i 012 NS ECO FUTURA doo, Kać zaključilo ugovor (broj 108/18) za mašinsko izolaterske i građevinske radove na otklanjanju havarija. Navedenim ugovorom definisano je da je predmet ugovora izvođenje mašinsko – građevinskih radova u slučajevima havarija na Sistemu daljinskog grejanja Bečeja, koje imaju za posledicu prekid u proizvodnji i isporuci toplotne energije, kao i smanjenje pouzdanosti sistema, koji može da ugrozi javno dobro, zdravlje, bezbednost ili imovinu stanovnika Bečeja, po pojedinačnim cenama navedenim u ponudi ponuđača, u ukupnoj vrednosti do 6.000.000 dinara bez PDV – a. Takođe, navedeno je da se ugovor zaključuje na određeno vreme do realizacije iznosa ukupno ugovorene cene, a ne duže od godinu dana od dana zaključenja ugovora. U toku postupka revizije utvrđeno je da preduzeće nije vršilo izmenu ugovora. Takođe, utvrđeno je da su po navedenom ugovoru izvršeni radovi u ukupnom iznosu od 10.315.000 dinara bez PDV-a, odnosno da je izvršena nabavka radova u iznosu od 4.315.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene propisani članovima 7, 7a, 39 stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama.

U 2019. godini izvršena je nabavka tableta natrijumhlorida (25/1) u iznosu od 690.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene propisani članovima 7, 7a, 39. stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama. Navedena nabavka izvršena je od dobavljača Kristal so doo, Beograd.

U 2019. godini izvršena je nabavka telefonskih usluga u iznosu od 644.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene propisani članovima 7, 7a, 39 stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama. Navedena nabavka izvršena je od dobavljača Telekom Srbija ad, Beograd.

Preduzeće je 28. januara 2019. godine sa dobavljačima Solaris Pro – ing doo, Kać i 012 NS ECO FUTURA doo, Kać zaključilo ugovor (broj 183/19) za mašinsko izolaterske i građevinske radove na otklanjanju havarija. Navedenim ugovorom definisano je da je predmet ugovora izvođenje mašinsko – građevinskih radova u slučajevima havarija na Sistemu daljinskog grejanja Bečeja koje imaju za posledicu prekid u proizvodnji i isporuci toplotne energije, kao i smanjenje pouzdanosti sistema, koji može da ugrozi javno dobro, zdravlje, bezbednost ili imovinu stanovnika Bečeja, po pojedinačnim cenama navedenim u ponudi ponuđača, u ukupnoj vrednosti do 5.300.000 dinara bez PDV-a. Takođe, navedeno je da se ugovor zaključuje na određeno vreme do realizacije iznosa ukupno ugovorene cene, a ne duže od godinu dana od dana zaključenja ugovora. U toku postupka revizije utvrđeno je da preduzeće nije vršilo izmenu ugovora. Takođe, utvrđeno je da su po navedenom ugovoru izvršeni radovi u ukupnom iznosu od 10.644.000 dinara bez PDV–a, odnosno da je izvršena nabavka radova u iznosu od 5.344.000 dinara bez sprovođenja postupka javne nabavke, pri čemu nisu postojali razlozi za izuzeće od primene propisani članovima 7, 7a, 39 stav 2, 122 i 128 Zakona o javnim nabavkama.

7 KOMENTARA

  1. U normalnoj zemlji je ovo privredni kriminal i odgovorna lica idu na robiju! Kod nas mogu samo da avanzuju! O smeni ne treba ni maštati!

  2. I u drugim firmama se muva gde je kod to moguće. Nije samo toplana u pitanju. Idite malo po drugim bečejskim firmama. Pa ćete videti šta svega ima i kako se muva. Ima još toga.

    • Na žalost ne da se mulja nego se sve puši! Pa samo delić stvari koje sam pročitao ovde u komentarima i čuo od radnika koji rade u tim firmama o Komunalcu, Vodokanalu, Potisju, Opštini je užas i katastrofa! Svi odgovorni bi trebalo da odgovaraju i da se već jednom napravi red! Da već jednom za primer odgovorni za manifetluke odu na robiju!

    • Dovoljno je videti šta predsednik opštine sa svojom svitom radi pa je pametnom dosta!
      Podseti nas Toške koliki beše prekršaj i manifetluk tvoj i zaposlenih u opštini za koji te ukebao DRI.

  3. Svi znamo sta se u Toplani radi ali niko nista ne preduzima jer sve to rade pod zaštitom opštine. To je čitav krug kriminala. Opština donosi nezakonite odluke po kojima Toplana posluje. Nezakonito naplaćuje usluge koje uopšte ne pruža gradjanima a ako oni to ne plate onda tuže sudu i sud presudjuje u njihovu korist i tu se zatvara krug nepostovanja zakona i nezakonite pljačke građana. Na žalbe niko ne odgovara. Žalba građana na rad Toplane stoji u Opštini šest meseci ali ni nemisle da je uzmu u razmatranje. Dokle ce mo to trpiti neznam, ali doći će i njima kraj. Živimo u nadi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име