Hitna pomoć u okviru Doma zdravlja Bečej danas je obeležila 25 godina postojanja. Prvo su zaposleni u toj službi sa učenicima bečejskih škola simulirali rad službe hitne medicinske pomoći, a potom je prezentovan rad od četvrt veka.

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bečej zabeležila je u proteklih godinu dana 3.200 intervencija na terenu i 6.400 u ambulanti. Uz asistenciju i negu medicinskog osoblja bečejske hitne pomoći prošle godine bilo je 10, a ove godine sedam porođaja. Prosečno izlazno vreme ekipa na teren u slučaju hitnih stanja je 9,6 minuta za teritoriju cele opštine, rekao je načelnik Službe hirne medicinske pomoći Siniša Šijačić.

U jednoj smeni u hitnoj pomoći angažovan je jedan sanitet. Kada je on na terenu, a ukoliko je to potrebno, pozivaju se lekari od kuće. Na takav premoste nedostatak medicinskog kadra.

Prilikom pokaznih vežbi specijalista urgentne medicine Ankica Vasić istakla je da je najvažnije rano prepoznavanje znakova srčanog zastoja, pozivanje hitne pomoći i rano započinjanje oživljavanja i taj deo zavisi od građana. Zbog toga bečejska hitna služba smatra da je veoma važna obuka, te je edukacija počela sa decom. Međutim, edukacija se radi i radiće se i sa drugim grupama stanovništva, ali i sa zaposlenima u Domu zdravlja Bečej.
Sekcija urgentne medicine Srpskog lekarskog društva je bečejskoj hitnoj službi i načelniku, lekaru specijalisti urgentne medicine Siniši Šijačiću je na svečanosti povodom 25 godina postojanja dodelils zahvalnicu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име