Vojvođanska olimpijada starih sportova: U Bačkom Gradištu i mladi i stariji čuvaju tradiciju
Vojvođanska olimpijada starih sportova: U Bačkom Gradištu i mladi i stariji čuvaju tradiciju

Novi termin održavanja 13. Vojvođanske olimpijade starih sportova u Bačkom Gradištu je subota 17. septembar, obaveštavaju organizatori iz Bečejskog udruženja mladih (BUM).

Svi učesnici će i ovoga puta na fudbalskom stadionu u tom mestu imati priliku da se oprobaju u čak 17 zaboravljenih disciplina. U njima su se nekada u dokolici odmeravali mladi i paori, zabavljali pastiri čuvajući stada. Kotizacija za učešće na olimpijadi se od ove godine naplaćuje i to simboličnom sumom od 1.000 dinara po ekipi. Ekipu može da čini pet članova.

Cilj Olimpijade jeste da oživi zaboravljene veštine kroz sportske discipline poput pilcike, ringlanja, štulanja, kandžijanja, natezanja mosora, luka i strele, borbe časti, džakanja, dragača ili vranića koje nemaju ozbiljan takmičarski karakter, ali garantuju sjajnu zabavu kako učesnicima, tako i navijačima.

Svečano otvaranje olimpijade je predviđeno u 15 sati, a ubrzo nakon toga počinje višeboj u zanimljivim disciplinama.
Proglašenje pobednika 13. Vojvođanske olimpijade starih sportova u Bačkom Gradištu očekuje se u 19 sati.

Bečejsko udruženje mladih želi putem ove tradicionalne manifestacije da nastavi sakupljanje, negovanje, očuvanje i promociju narodnog blaga i kulturne baštine vojvođanskog kraja kroz razvoj i promociju sporta za sve.

Inače, prvobitni termin za održavanje Vojvođanske olimpijade starih sportova (20. avgust) je usled lošeg vremena otkazan, te je za nju određen novi datum. Manifestacija se održava uz podršku opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име