Foto: Policija, sajt MUP-a
Foto: Policija, sajt MUP-a

Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je 14. jula na svom sajtu novi Izveštaj o osnovnim pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja u periodu od 2016. do 2020. godine koji se odnosi na opštinu Bečej.

Kako je navedeno u tom izveštaju, na teritoriji opštine Bečej, u navedenom periodu, dogodila se ukupno 521 saobraćajna nezgoda, od kojih je 355 sa nastradalim licima.

U tom periodu u saobraćajnim nezgodama poginulo je 14 osoba, dok je teže i lakše povređeno 501.

Vezano za saobraćajnu statistiku, u izveštaju se navodi i da je uspostavljen opadajući trend broja poginulih i povređenih osoba.

Od 2016. do prošle godine u saobaćaju je poginulo troje pešaka, što je 21 odsto od ukupnog broja poginulih. Što se biciklista tiče, smrtno je stradalo dvoje, procentualno 14 odsto od ukupnog broja poginulih.

U zvaničnom izveštaju nadležnih se navodi da nije bilo poginulih vozača i putnika na motociklima i mopedima.

Što se tiče vozača i putnika u automobilima, poginulo je devet, odnosno 64 od ukupnog broja poginulih.

 U saobraćajnim nezgodama gde je jedan od učesnika bilo teretno vozilo, poginulo je troje lica, što čini 21 odsot od ukupnog broja poginulih lica. U posmatranom periodu povređeno je 41 dete, dok poginule dece u saobraćajnim nezgodama nije bilo. Deca su najviše stradala u svojstvu putnika (48 odsto).

U saobraćajnim nezgodama poginulo je jedno mlado lice. Mladi čine sedam odsto od ukupnog broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama, dok stradaju najčešće u svojstvu vozača (58 odsto).

Što se osoba starijih od 65 godina tiče, poginulo ih je četvoro. Ova starosna grupa učesnika u saobraćaju najčešće strada u svojstvu bicikliste (51 odsto). Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima pripada grupi tipova saobraćajnih nezgoda „saobraćajna nezgoda sa najmanje dva vozila – skretanje ili prelazak“. Najviše nastradalih osoba u saobraćajnim nezgodama bilo je u avgustu.

Aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Bečej nisu vidljive u poslednjim godinama. Da li je to zbog korona virusa jer je većinu aktivnosti ranije sprovodio sa učenicima osnovnih i srednjih škola, moguće je, ali, sa druge strane, u savremeno doba postoje brojne mogućnosti da se iskoriste digitalne platforme i uključe što je više moguće građana. Doduše, izuzetak su edukativne sesije sa udruženjem paraplegičara koje su organizovane za učenike završnih razreda srednjih škola. Takođe, među civilnim i privrednim sektorom nema aktivnosti u smeru prevencije i edukacije građana.

Uz to, građani se našoj redakciji često žale na saobraćajne znakove za koje dugo vremena treba da ih nadležni, nakon vandalskih činova, ili saobraćajnih nesreća, vrate u adekvatno stanje. Takođe, kako smo saznali, mesnim zajednicama se često žale na održavanje zelenih površina, koje takođe ocenjuju niskom ocenom kada je u pitanju održavanje saobraćajnica, da li u opštinskoj ili državnoj nadležnosti.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име