Iz opštinskog budžeta sedam miliona za sportske programe
Iz opštinskog budžeta sedam miliona za sportske programe

Pred odbornicima Skupštine opštine Bečej u petak 2. oktobra, na 40. sednici, naći će se 15 tačaka. Lokalni parlament glasaće prvo o Odluci o lokalnom energetskom planu opštine Bečej za period 2015 – 2018 godina.

Kako u obrazloženju predloga ove odluke stoji, osnovni cilj ovog dokumenta je unapređenje energetske efikasnosti u potrošnji energije i smanjenju troškova za nabavku energije i energenata, a samim tim i smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, kako je navedeno, ovaj dokument je usklađen sa Strategijom održivog razvoja opštine Bečej.

Na dnevnom redu sledećeg zasedanja bečejske skupštine je i Odluka o pristupanju izmenama i dopunama statuta opštine. Naime, predložena je izmena člana 13a Statuta. Naime, kako je navedeno u inicijativi izmene ovog dokumenta, o davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini opštine Bečej, koje neposredno ne služe izvršavanju nadležnosti njenih organa i organizacija, već za ostvarivanje prihoda putem davanja u zakup, odnosno na korišćenje (tzv. komercijalne nepokretnosti – poslovni prostori, stanovi, garaže i garažna mesta) nakon sprovedenog propisanog postupka odlučuje direktor JP Direkcija za izgradnju Bečej. U inicijativi za izmenu dela opštinskog statuta direktor Direkcije Goran Matić naveo je da je u cilju privlačenja potencijalnih investitora prema pojednostavljenoj proceduri.

Dalje, u skupštini opštine razmatraće se i predlog Odluka o izmeni Odluke o preuzimanju merača toplotne energije.

U obrazloženju, između ostalog, stoji da je u Sistemu daljinskog grejanja Bečeja do donošenja Odluke o preuzimanju merača toplotne energije bilo 412 merača toplotne energije u svojini kupaca toplotne energije. Svi kupci su od osnivanja JP „Toplana“ Bečej imali obavezu da o svom trošku kupe merač toplotne energije, da ga popravljaju, baždare i po potrebi menjaju. Nakon donošenja Odluke o preuzimanju merača toplotne energije stvorena je mogućnost da JP „Toplana“ Bečej preuzima merače u svoje vlasništvo, te da kroz određeni vremenski period o svom trošku izvrši zamenu svih merača, savremenim modelima, vodeći računa o njihovom baždarenju u propisanom zakonskom roku i njihovoj ispravnosti, što je sve dovelo do unificiranja merača i doprinelo boljem, tačnijem i preciznijem merenju isporučene toplotne energije. JP „Toplana“ Bečej je do sada ukupno preuzelo 192 merača od kojih je zamenila ili baždarila 138 merača, dok je nepreuzeto ostalo ukupno 220 merača. U narednom periodu potrebno je izvršiti njihovo preuzimanje, te servisiranje i baždarenje ili zamena novim meračima. S obzirom na činjenicu da JP „Toplana“ Bečej trenutno ne raspolaže dovoljnim finansijskim sredstvima za realizaciju nabavke svih potrebni merača toplotne energije do isteka predviđenog datuma 1. oktobra 2015. godine, kao i na činjenicu da ni osnivač nije bio u mogućnosti da obezbedi potrebna sredstva u budžetu za 2015. godinu, neophodno je da se prolongira rok za preuzimanje ovih merača za godinu dana, tj. da rok za preuzimanje bude 15. oktobra 2016. godine.

Na dnevnom redu sednice SO je i Rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu reči Bečej u nazivu kluba malog fudbala, kao i Prve izmene Programa poslovanja JP „Vodokanal“. Naime, u Programu poslovanja Javnog preduzeća „Vodokanal“ za 2015. godinu nije bila predviđena potreba nabavke hlorinatora na lokalitetu mesne zajednice Bačko Gradište, u opštini Bečej. Na osnovu Odluke o trećem rebalansu budžeta opštine Bečej od 31. avgusta ove godine i ugovora između opštine Bečej i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrena su sredstva za finansiranje gore navedene investicije i to u ukupnom iznosu od 20.876.000 dinara, tako da je iz budžeta opštine Bečej obezbeđeno 4.176.000 dinara, a iz budžeta APV 16.700.000 dinara. Time su se stekli i uslovi za izmenu programa poslovanja odnosno za izmenu finansijskog plana. Na prve izmene Programa poslovanja JP „Vodokanal“ za 2015. godinu saglasnost je dala i budžetski inspektor je 23. septembra, da su izmene navedenog programa poslovanja u saglasnosti sa Odlukom o trećem rebalansu budžeta opštine Bečej za 2015. godinu.

Lokalni poslanici razmatraće u petak i Izveštaj o radu Istorijskog arhiva Senta za 2014, potom će glasati o razrešenju i imenovanju članova Komisije za planove opštine Bečej. Izmene u školskim odborima sve tri srednje škole u Bečeju, kao i u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“. Izmena ima i u Izbornoj komisiji, gde na mesto Ivane Romić na predlog Odborničke grupe „Srpski pokret obnove – Preokret za Bečej“ dolazi Milica Kuzmanović.

Potom će se pred odbornicima naći rešenje o imenovanju člana Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose. Poslednja na dnevnom redu jeste Odluka o izmeni odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije opštine Bečej. S tim u vezi, Goran Korceba, predložen je na mesto načelnika Štaba, na čijem je čelu do sada Čedomir Aleksić, koji je, kako se navodi, na dužem bolovanju i u postupku penzionisanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име