Pred odbornicima se, između ostalih, našla odluka o četvrtom rebalansu budžeta opštine Bečej za 2015. godinu i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Bečej za period od 1. januara do 30. septembra 2015. godine.

Na 41. sednici Skupštine opštine Bečej odbornici lokalnog parlamenta razmatrali su, između ostalih, predlog četvrtog rebalansa budžeta, izveštaje o poslovanju javnih preduzeća za proteklu godinu, ali i izmene aktuelnih planova poslovanja pojedinih. Na dnevnom redu je bio i devetomesečni izveštaj o realizaciji opštinskog budžeta za 2015. godinu. Kako je na početku sednice za govornicom izjavio Budislav Medurić, odbornici Demokratske stranke neće podržati izveštaj za prvih devet meseci ove godine. Za reč se javio i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jovanović rekavši da se prihodi, sudeći prema izveštaju, pune u planiranom obimu. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević naveo je da se u tom dokumentu vidi „finansijska stabilnost, finansijska disciplina“, kao i da opština obaveze redovno izmiruje.

Kako je istakao, o tome svedoči to da je na 30. septembar 2015. godine bečejska opština „bila u plusu“ 227 miliona dinara. Posle oštrije polemike, sa 24 glasa za, odbornici su podržali predlog akta.

Nešto manje pažnje od prethodne tačke dnevnog reda zauzeo je predlog četvrtog rebalansa budžeta opštine Bečej. Nakon četvrte izmene, budžet opštine Bečej iznosi 1.573.106.000 dinara, što znači da je u lokalnoj kasi predviđeno 1.576.000 dinara manje u odnosu na treće izmene usvojene krajem avgusta. Naime, planirani prihodi i primanja i rashodi i izdaci budžeta opštine Bečej za 2015. godinu, odlukom o trećem rebalansu, iznosili su 1.574.682.000 dinara. Kako se navodi u predlogu odluke o četvrtom rebalansu, izmene su napravljene na osnovu izvršenja budžeta za devet meseci, kao i zbog zahteva indirektnih korisnika. S tim u vezi, na ime rashoda za Link FTO, u odnosu na treći rebalans, izdvojeno je 4.000.000 dinara, kod predškolskog vaspitanja, pozicija funkcionisanje predškolskih ustanova umanjena je za 889.000 dinara. Dalje, u odnosu na prošle izmene u lokalnom budžetu, za turističke promocije izdvojeno je 102.000 dinara više, a značajnije su izmene i kod primarne zdravstvene zaštite, jer je ta pozicija, u odnosu na prošle izmene u bečejskoj kasi, uvećana za 3.140.000 dinara. Za razvoj kulture predviđeno je 2.961.000 dinara više, a pozicija koja se tiče lokalne samouprave umanjena je za 6.755.000 dinara.

Zahvaljujući novim izdvajanjima iz budžeta prema Domu zdravlja Bečej građani neće plaćati usluge specijalista koje su plaćali u prethodnom periodu, a od dela novca obnoviće se medicinska oprema. Novim rebalansom predviđena su i sredstva kojima će opština Bečej sufinansirati produkciju filma, a deo tog novca, kako je rečeno, predviđen je za dnevnice statista, pa će tako, kako je objašnjeno, znatan deo novca ostati u Bečeju.

Jedna od tačaka ticala se izveštaja o radu u JP „Toplana Bečej“. Prema rečima direktora Dejana Vukovića „nepoznanica ima mnogo“. Kako je kazao u tom preduzeću ne raspolažu informacijama o cenu gasa, a odgovor se od dobavljača JP „Srbijagasa“ čeka u novembru. On je za govornicom rekao i da dodatan problem u poslovanju preduzeća predstavlja povećani trošak za mrežarinu. Vuković je kao uzrok problema u tom preduzeću naveo i odluku koja se tiče grejanja iz 2010. godine. Govoreći o ovoj temi, odbornik LSV Jovanović naveo je da lokalna skupština, kao osnivač JP „Toplana“ ima odgovornost za situaciju u tom preduzeću. Deo dnevnog reda sa više od 20 tačaka bio je izveštaj o poslovanju JP „Direkcija za izgradnju“ Bečej.

Direktor Direkcije Goran Matić osvrnuo se na izveštaj eksterne revizije u delu koji se odnosi na propuste u knjiženju, na potrošnju goriva i na dnevnice za putovanja u zemlji. On je naveo da te stavke nemaju materijalni značaj na finansijski rezultat preduzeća u prošloj godini.

Inače, predsednik skupštine Nenad Tomašević informisao je odbornike o tome da je predsednik odborničke grupe Demokratske stranke u Bečeju Budislav Medurić.Ujedno smo saznali i da je novi predsednik Opštinskog odbora DS Marko Đapić.

Foto: Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име