U subotu, 8. februara, od 20 sati bečejska publika će imati priliku da pogleda premijeru komedije „39 stepenika“ koja je nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta Bečej i Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Komad je, po noveli Džona Bakana, pisao Patrik Barlou inspirisan istoimenim filmom Alfreda Hičkoka, a režiju predstave potpisuje Igor Pavlović.

– Džon Bakan je napisao ovaj komad 1914. godine pred sam početak Prvog svetskog rata. Radi se o jednoj špijunskoj aferi u koju je upleten slučajni junak, sticajem neverovatnih okolnosti. On je optužen za ubistvo koje nije počinio i paralelno dok pokušava da spere ljagu sa svog imena, on pokušava i da razotkrije špijunsku organizaciju, objašnjava Pavlović.

Predstava „39 stepenika“, | Foto: D. Rauški

– Hičkok je 1935. godine napravio film „39 stepenika“, koristeći tada novonastalu situaciju u svetu, rast nacizma i Hitlerov razvoj, njegov pokušaj da osvoji ceo svet, tako da je špijunska organizacija u Hičkokovom filmu nešto drugo, dok u naše vreme ta špijunska organizacija može biti nešto bliže nama.

Reč je komediji, čiji glavni izvor komičnosti, prema rečima reditelja, dolazi iz pokušaja da se pozorišnim sredstvima ispriča filmska priča, zbog čega autori predstave nailaze na mnogo prepreka.

– Mi nemamo kratke rezove, krupne kadrove i sve moramo da uradimo na sceni. Publika vidi kompletne promene, a glumci igraju na sceni i po dvadeset likova. Mislim da smo na tragu da napravimo sa publikom jedan dogovor o veoma duhovitoj i komičnoj predstavi, zaključuje reditelj.

Predstava „39 stepenika“, | Foto: D. Rauški

Prema rečima direktora Gradskog pozorišta Bečej Zdravka Petrovića, ovo nije prva predstava koju bečejsko Gradsko pozorište radi u koprodukciji sa pozorištem iz Novog Sada.

– Sarađivali smo sa Novosadskim pozorištem i sa Gradskim teatrom, kao i sa SNP-om. Ono što spaja Pozorište mladih i Gradsko pozorište Bečej je predstava „Sabrana dela Viljema Šekspira“, rađena pre desetak godina, izuzetno igrana i sjajna komedija. Još jedna osoba koja spaja Bečej i Novi Sad je Igor Pavlović, reditelj i glumac Srpskog narodnog pozorišta i dugogodišnji reditelj koji radi u Gradskom pozorištu Bečej već više od deset godina i koji je pozorištu doneo preko 70 nagrada, ističe Petrović i dodaje da je za jedno malo mesto poput Bečeja važno da uđe u produkcijske vode, te da maksimalno radi na profesionalizaciji pozorišta.

Predstava „39 stepenika“ | Foto: D. Rauški

O saradnji dva teatra govorio je i direktor Pozorišta mladih iz Novog Sada Mihajlo Nestorović.

– Meni se to jako dopada, da manje sredine od Novog Sada uspevaju da, u saradnji sa većim pozorištima, istraju u tome da se bave profesionalnim teatrom. Nadamo se da će ovakva saradnja biti samo početak jedne produkcije koja će se pokazati kao primer drugim velikim pozorištima da rade sa pozorištima u manjim sredinaama, navodi Nestorović.

U predstavi igraju Ivan Đurić, Aleksandra Pejić, Danilo Milovanović i Igor Greksa. Karte za premijeru 8. februara su uveliko u prodaji po ceni od 400 dinara, a zainteresovani kartu mogu rezervisati na brojeve telefona 021/6915-336 i 062/282-062, kao i putem mejl adrese [email protected]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име