Kép: illusztráció
Kép: illusztráció

Közösen kell tennünk a gyermekek életminőségének javításán

Szerbiában a lakosság 10 százaléka részesül szociális segélyben, a 17 év alatti gyerekek negyedét fenyegeti szénység, és mintegy 200.000 gyermek él mélyszegénységben.

Az óbecsei Gyermekbarát Egyesület már 21 éve aktívan dolgozik azon, hogy támogassa a gyermekjogok érvényesítését és segítse a község hátrányos helyzetű gyermekeit. Ugyanakkor a helyi gyermekjóléti akcióterv kidolgozásában is részt vesz, amely elsődlegesen a gyermekszegénység megszüntetését tűzi ki célul.

A község területén az egyesület 2021-es adatai szerint 6.179 gyermek él, ebből 813 gyermek szülei részesülnek szociális pénzbeli támogatásban, de 249 gyermek továbbra is mélyszegénységben él.

Sormaz Izabella a Gyermekbarát Egyesület elnöke szerint annak ellenére, hogy a korábbi évekhez képest csökkent a szegény sorsban élő gyermekek száma, továbbra is vannak megoldásra váró esetek. Elmondása szerint a gyermekes családok anyagi támogatásáról szóló törvény az utóbbi évben jelentősen hozzájárult a mélyszegénység csökkentéséhez Óbecse község területén, de helyi szinten is meg kell erősíteni a családok támogatottságát.

-Ebben nagy segítséget nyújthatnának az oktatási intézmények, amelyek által egyénileg is meg lennének nevezve és feljegyezve azok, akik a szegénység küszöbén élnek és segítségre szorulnak, nyilatkozta Sormaz Izabella.

„A mi célunk, hogy a gyerekek életét minnél magasabb szintre emeljük és minnél minőségesebben tudjuk megvalósítani a közsgében. Elsősorban az a fontos, hogy a gyerekek szegénységét elkerüljük, hozzájáruljunk ahoz, hogy minőséges oktatásban részesüljenek, megfelelő egészségügyi ellátásban.” – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A helyi gyermekjóléti akcióterv, amely minden pontban a gyermekek jogait helyezi előtérbe,  többek között a gyermekek minőséges egészségügyi ellátását is előírja. Ezen a téren pozitív a munkacsoport tapasztalata, hiszen a községben  99,6%-os a gyermekek immunizálása – mondta Sormaz – ugyanakkor hozzátette, a gyermekek életkörülményeinek és életminőségének javítása érdekében az illetékes szerveknek több esetben is cselekedniük kellett.

A helyi Szociális Központ adatai szerint 2021-ben 454 család került ideiglenes gyámhatósági vizsgálat alá, és 81 gyermek esetében vélték úgy, hogy nem megfelelő szülői bánásmódban részesülnek. Sormaz szerint elsősorban a szülői kompetenciák fejlesztésén kell dolgozni.

Kép: illusztráció
Kép: illusztráció

Az adatok amelyekkel rendelkezünk azt mutatják, hogy 454 szülő volt az akinek bizonyos szinten korrigálni kellett a nevelési módját, ami a gyerekekkel való aktív munkáját illeti, és ezért kezdeményezni fogjuk azt is, hogy különféle szülői egyesületek és több edukáció az intézményekben épp erről szóljanak.

„A gyerek joga, hogy a családjában a szüleivel éljen, azonban ha nincs erre lehetőségük a gyerekeknek, akkor igyekeznünk kell megfelelő családokat választanunk nekik, akik majd gondoskodnak róluk” – nyilatkozta az egyesület elnöke.

Egy másik komoly probléma, amely ugyancsak megoldást igényel, hogy  az elmúlt egy év során község területén 282 vislekedési problémákkal küzdő gyermek került a nyilvántartásba és 52 esetben büntetőeljárás is indult kiskorú gyermek ellen. Sormaz szerint ezen a téren is további lépéseket kellene tenni. A közsgében ugyanis nincs olyan szerv, amely a büntett gyermekek felzárkóztatásával foglalkozik.

Az egyesület célja, hogy a gyerekek biztonságos, egészséges, szeretett teljes környezetben nőjönek fel, hogy mindenki a tehetségének megfelelő oktatásban részesüljön, és biztosítva legyenek az alapvető jogai. Ennek megfelelően nem csak a Gyermekhét alkalmával, hanem az év minden napján igyekeznek tenni a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztéséért.

A gyermekszegénység nem csak hazánkban megoldatlan probléma. A 2020-as adatok szerint az Európai Únió területén élő gyerekek több mint 24 százaléka volt kitéve éhezésnek vagy társadalmi kirekesztettségnek. Romániában a gyermekek 41,5%-át, Bulgáriában a 36,2%-át, Magyarországon pedig a gyerekek 21,7%-át érinti a szegénység.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име