Megfelelő pénzügyi dokumentáció nélkül költött el 1.646.000 dinárt földmérő szolgáltatásokra, és ezt 10 ezer dináros büntetéssel megúszta Miroslav Karać. A szabálysértési eljárást az Állami Revizori Intézet kezdeményezte a szenttamási Urbanisztikai és Építésügyi Igazgatóság igazgatója ellen, miután az intézet munkatársai górcső alá vették a község 2015-ös pénzügyeit.

Az esetről az óbecsei Szabálysértési Bíróságtól szerzett információkat a MojBečej portál. A Karać elleni eljárást az óbecsei bíróság szenttamási részlegében folytatták le a Költségvetési rendszerről szóló törvény 103. szakaszának a megsértése miatt.

Emlékeztetőül: az Állami Revizori Intézet 2016. december 26-án az óbecsei Szabálysértési Bíróságon Szenttamás község három felelős személye ellen tett szabálysértési feljelentést. Az óbecsei Szabálysértési Bíróság információi szerint a Miroslav Karać elleni, lezárt eljárás mellett folyamatban van egy eljárás Zoran Mladenović, Szenttamás volt polgármestere ellen is, míg az Aleksandra Vrsajković, a Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője elleni tárgyalást november elejére tűzte ki a bíróság. Mindhárom szabálysértési eljárást azután kezdeményezték, hogy az állami revizorok a 2015-ös pénzügyek ellenőrzése során számos szabálytalanságot tapasztaltak.

A MojBečej portál szeretett volna az összes tiszamenti községben lefolytatott revizori ellenőrzés után tett feljelentések végkifejletéről információkhoz jutni az illetékes bíróságoktól, de egyelőre csak az óbecsei Szabálysértési Bíróság szolgáltatott adatokat.

Az Állami Revizori Intézet helyi önkormányzatok költségvetésének az ellenőrzésével megbízott szakemberei Szerbia-szerte számos szabálytalanságot észleltek a városok és községek ügyvitelében és pénzügyeiben. Ennek gyakran szabálysértési vagy bűnvádi feljelentés a következménye, de az intézet olykor az érintettek leváltását is kezdeményezi. Az illetékes revizori szektor fennállásának hét éve alatt kétszer kezdeményezték egy-egy polgármester menesztését, de a szakértői kifogások ellenére a helyi képviselők nem szavazták meg a leváltásokat – mondta el Duško Pejović, az önkormányzati költségvetéseket ellenőrző szektor főrevizora. Az önkormányzatok és községek pénzügyeiben leggyakrabban az jelenti a gondot, hogy a bevételeket nem vezetik teljeskörűen és felelősségteljesen, a belső ellenőrzési rendszerek pedig rosszul és eredménytelenül működnek. A mai napig egyetlen szerbiai önkormányzat sem kapott átmenő osztályzatot az állami revizoroktól.

Drága telefon, utazások, éttermek közpénzből

Zsablya község 161 millió dinárt törvénytelen módon költött el, ami a költségvetés 14 százalékát teszi ki – állapította meg az Állami Revizori Intézet.

A pénzköltést elemző szakértők Zsablyán több olyan kiadást is találtak, amelyek nehezen megmagyarázhatók: a költségvetési tartalékokból például 96 ezer dinár ment el egy rose gold színű Apple Iphone 6s telefonra, amiről nincs elismervény, így azt sem lehet tudni, mikor és kihez került használatra.

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet nagy figyelmet fordít a szomszédos önkormányzatok működésére, szerintük Zsablya község mind közül kiemelkedik különös költéseivel: a zsablyai polgárok finanszíroztak például újvidéki edzőtermeket, ürögi motoros klubot és a leposavići fociklubot is támogatták.

 Az Állami Revizori Intézet jelentésében az is szerepel, hogy a község romák inklúziójával megbízott irodája tavaly annak ellenére juttatott 4,5 millió dinárt a Roma nők évtizede nevű roma egyesületnek, hogy az iroda igazgatója és az egyesület igazgatóbizottságának az elnöknője első fokú rokonságban állnak. Az állami revizorok a fentiek mellett több egyéb szabálytalanságot és törvénytelenséget is észleltek Zsablya község pénzügyeinek az ellenőrzésekor.

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име