A jövő héten Vuk Radojević polgármester és a kombinát öt egykori dolgozója Belgrádba utazik.

Egy hónapja minden munkanapon összegyűlnek az óbecsei városháza előtt a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát decemberben elbocsátott dolgozói – azóta várnak arra, hogy a kormány teljesítse ígéretét, miszerint valamilyen jogi megoldással anyagilag „kártalanítja” őket munkahelyük elvesztéséért. A kombinát új tulajdonosát, az MK Group vállalatot ugyanis semmi nem kötelezi arra, hogy végkielégítést fizessen a több száz kirúgott dolgozónak.
Mivel az elmúlt egy hónapban se tájékoztatás, se megoldás nem érkezett Belgrádból, pénteken nagyjából száz egykori PIK-es a községháza nagytermében várt választ kérdéseire a község első emberétől.

Vuk Radojević polgármester újra elmondta: az okokat a korábbi rossz privatizációban kell keresni, és emlékeztetett arra is, hogy bár a kormányt nem terheli ez ügyben semmiféle felelősség és nincsenek kötelezettségei a dolgozókkal szemben, keresi a megoldás lehetőségét. A volt dolgozóknak azonban fogytán a türelmük és a pénzük is, és most már nem érik be ennyivel.

Az indulatos felszólalások után végül sikerült megállapodni abban, hogy a jövő héten a polgármester öt volt PIK-es dolgozóval együtt Belgrádba utazik, ahol a kormány képviselőivel is asztalhoz ülnek. A csalódott PIK-esek azonban attól tartanak: a választások miatt még kevesebb esélyük lesz arra, hogy belátható időn belül megoldás szülessen szorult helyzetükre.

Mint arról már beszámoltunk, négy évig tartó államilag ellenőrzött csődeljárás után tavaly év végén verték dobra az 1350 főt foglalkoztató PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinátot. Nem sokkal később a munkavállalók zömének felmondtak, majd egy részüket később meghatározott időre újra alkalmazták. Hétszáz ember több év folyamatos munkaviszony után végkielégítés nélkül került utcára.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име