A Magyar Kultúra Napja alkalmából csütörtökön az Óbecsei Népkönyvtár péterrévei részlegében, pénteken este az óbecsei könyvtárban mutatták be Fazekas Katalin Lángot adok át, ápold, s add tovább! című kötetét.

 

Üdvözlő beszédében Galgó Ferenci Andrea kultúrával, oktatással és civil szervezetekkel megbízott tanácstag arról beszélt: az oktatás és nevelés mennyire elválaszthatlan részét képezi a kultúrának – ezt példázza remekül Fazekas Katalin könyve is.

– Nagyon sok esetben a tanítók, tanárok határozták meg egy-egy tudós életművét. Tanúi lehetünk annak is, hogy azok az anyanyelvtanárok, akik önzetlenül segítik a tanulókat tehetségük kibontakoztatásában, rengeteget tesznek kultúránk megőrzéséért.

A nemzeti kultúra ápolásában ők az egyik legfontosabb láncszem – mondta többek között Galgó Ferenci Andrea. Szombaton az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját. Az Itthon? Otthon? című, Terék Anna verseiből, dalokból és megzenésített versekből összeállított műsor Terék Anna ünnepi köszöntőjével kezdődött.

– Meg kell találni saját magunkban azokat a pontokat, amelyekbe kapaszkodhatunk. Ehhez térre és időre, biztonságra és önismeretre van szükség, és valaki, aki megvéd és vigaszt nyújt. Sokszor hallani, hogy az emberek feladata, hogy a saját kultúrájukat megőrizzék, ápolják, továbbadják. Ilyenkor elgondolkodom: mi vagyunk a kultúráért vagy a kultúra miértünk? Szerintem a kultúra megvéd, vigaszt nyújt, segít, közelebb viszi az embert önmagához és a többi emberhez. A kultúra értünk van, és nem azért kell ápolni, hogy ne vesszen el, hanem mert telis-tele van bevált módszerekkel, amitől könnyebb az életet elviselni. Keressük benne a válaszokat és adjuk tovább, hogy másnak is segítsen – mondta többek között a költőnő.

A Péter Lea által szerkesztett megindítóan szép műsorban Magyar Réka, Magyar Zsófia, Pásztor Tímea, Péter Lea, Szerda Ákos, Vukov Anita, a Fokos zenekar, valamint a kultúrkör Szelence énekegyüttese lépett fel.

 

feró

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име