Óbecsén a mezőgazdasági földek talajelemzésének végrehajtásával megbízott bizottság idén is meghirdette a mezőgazdasági földek termékenységének ingyenes ellenőrzésére vonatkozó pályázatát, amelyre az érdekeltek október 15-éig jelentkezhetnek.

Az óbecsei határban idén is elvégzik a 4 ezer hektárnyi földterület ingyenes talajelemzését. A pályázatra mindenki jelentkezhet akinek a község területéhez tartoznak a temőföldjei.

Dr. Anđelko Mišković, Községi Tanács mezőgazdasággal és falvak fejlesztésével megbízott tagja:

A talajelemzés magába foglalja a parcella felvételét, és a GPS koordináták bemérését, valamint a mintavételt, amely alapján megtörténik a termőföld kémiai elemzése. Ennek eredményeképp a gazdák pontos adatokat kapnak arról, hogy mekkora az azut, a kálium, a foszfor és kálcium mennyisége a földjeiken, valamint a föld PH értékét is meghatározzák. Ezáltal a szakemberekkel konzultálva pontosan tudni fogják milyen összetételű műtrágyát a legalkalmasabb használniuk.

A földművesek legkevesebb 3 hektárnyi területet elemeztethetnek. Azok akiknek ettől kevesebb földterületük van a szomszédos gazdákkal is csoportosulhatnak. Berkes Károly mezőgazdasági termellő már 2003 óta rendszeresen elemezteti a megmunkálandó földeket.
Óbecsén már három éve, évente 3 –tól 4 hektárnyi földetület termékenységét vizsgálják meg. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a termőföldekben nem találhatók peszticidek, viszont kevés benne a foszfor, de sok a kálium, amit a földművesek a megfelelő összetételű műtrágya használatával javíthatnak.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име