Nyolc év után hozott hasznot a mogyoróültetvény, de megérte várni

Házi mogyorókrém készül a zentai Rózsa Árpád konyháján.  Árpád több mint tíz éve foglalkozik mogyorótermesztéssel. A friss termés mellett az elmúlt két évben saját termékét is piacra dobta. A frissen préselt mogyorókrémet Árpád napraforgómézzel édesíti.

Árpád a termékeit a zentai piacon, valamint különböző rendezvényeken értékesíti. A mogyorótermesztést édesapjával kezdte meg. Az első mogyorócsemeték 2007-ben lettek elültetve.

Amellett, hogy a fiatal csemetéknek időre van szükségük, mire termő bokrokká erősödnek,a fiatal gazdának többször kellett azzal is szembesülnie, hogy ismeretlen tettesek tövestől ásták ki a bokrokat, vagy összeszedték a termést.

Az idei év a mogyoró termésnek sem kedvezett.

A hat hektáros területen Árpád több olasz mogyorófajtát termel. A héj nélküli mogyoró kilogrammját jelenleg 1200, a pörkölt mogyorót pedig 1400 dináros áron tudja értékesíteni. A termesztéshez és feldolgozáshoz szükséges gépek nagy részét pályázatok által szerezte be, aminek köszönhetően sikerül egyedül művelnie és feldolgoznia a termést.

Az elmúlt évtizedben Szerbiában jelentősen megnőtt a mogyoróültetvények száma. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint Szerbiában megközelítőleg 1000-1200 hektár mogyoróültetvény van, a legtöbb Vajdaság területén.

Évente mintegy 4000-5000 tonna mogyoró terem, de ez csak részben fedezi a hazai szükségleteket. Szebia ugyanis a szükségleteinek 90 százalékát importálja.

 

VIDEÓ

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име