A Vajdasági Szociáldemokrata Liga Elnöksége úgy döntött, hogy 2015. november 26-án megszervezi a gazdák tiltakozó felvonulását Belgrádban, akik traktoros menetoszloppal fogják a vajdasági parasztoknak a mezőgazdasági földterületekről szóló törvényre javasolt módosításokkal kapcsolatos elégedetlenségét kifejezni, és követelni fogják a képviselőházi eljárásából való visszavonásukat.

Azért döntöttünk e kényszerlépés mellett, mert a mezőgazdasági földterületekről szóló törvényt módosító javaslat a szakemberek és a mezőgazdasági egyesületek részéről a társadalmi vita során elhangzott számos észrevétel mellőzésével került képviselőházi eljárásba, helyettük olyan megoldásokat fogadtak el, amelyek utat nyitnak a mezőgazdaságnak a tájkunok birtokába jutása és a kis- és közepes gazdaságok megszűnése előtt. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szervezi meg és áll a vajdasági traktorosok Belgrádba tartó menetoszlopának élére, mert nyilvánvalóan ez az egyetlen módja, hogy a vajdasági parasztok az állami szervek előtt hallassák hangjukat. A traktoros felvonulás, a tiltakozási és figyelmeztető akció 11.55 órakor indul útlezárás és forgalomleállítás nélkül, a gyülekezéshez és a szólásszabadsághoz való jogra vonatkozó előírásokkal összhangban.

A vajdasági parasztoknak ugyanúgy, mint az ország többi polgárának is joguk van ahhoz, hogy az állami szervek elé terjesszék követeléseiket, mert nem másodrendű állampolgárok! Hisszük, hogy a traktoros felvonulás Belgrádban elég erős jelzés lesz a központi hatalmi szervek felé, hogy megváltoztassák a mezőgazdasági termelőink iránti viszonyulásukat, akiknek a kemény munkáját az állam évtizedek óta a szociális béke megvásárlására használta fel. Még egyszer figyelmeztetek arra, hogy a javasolt törvényes megoldások elfogadása Vajdaság egyik legfontosabb erőforrását a termőföldeket vitatná el. Nem fogjuk megengedni, hogy a vajdasági parasztok technológiai felesleggéváljanak a saját szántóföldjeiken! Mivel 2017. szeptember 1-jétől a Stabilitási és társulási egyezmény rendelkezéseinek alkalmazása folytán az európai uniós polgárok vásárolhatnaknálunk földet, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga azzal a szándékkal folytatja a 100 000 aláírás összegyűjtését, hogy referendum kiírását kezdeményezze, amellyel Szerbia kormányától és Nemzetgyűlésétől követelni fogja a hazai gazdáknak a tisztességtelen külföldi versengéssel, de a hazai tájkunokkal szembeni védelmét is. Az európai integráció nem kifogás és nem lehet kifogás a hazai gazdák elfojtására, mert az állam nem tett semmit a mezőgazdaság versenyképességének javításáért. Ellenkezőleg!

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga emlékeztet arra, hogy az Európai Unióval folyó tárgyalási folyamat semmiképpen sem zárja ki a jelölt ország azon jogát, hogy mezőgazdasági stratégiai érdekeit megvédje, ezért követeli, hogy tegyék ezt meg Szerbia állami szervei is.

Vajdasági Szociáldemokrata Liga Óbecse-i Községi Szervezete

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име