Vasárnap délután az óbecsei turbinaállomáson is megemlékeztek a turizmus világnapjáról.

Goran Sadžakov, az óbecsei idegenforgalmi iroda munkatársa ebből az alkalomból kiemelte: mindenekelőtt a helyieknek kell megismerniük mindazt, amivel a város büszkélkedhet, hogy később másoknak is meg tudjuk mutatni, mennyi érték vesz körül bennünket. Sadžakov előadásában elmondta: a kihalóban lévő tiszavirág már csak Kínában és a mi vidékünk él, de az óbecsei zsilip környékének büszkesége két pár fehérfarkú sas is.

A törökbecsei Sóskopó télen 17–20 ezer gémnek ad otthont, Óbecse városában pedig szokatlanul sok bagoly található. Szerbia második legnagyobb halastava is Óbecsénél van, amely igen gazdag állatvilággal rendelkezik, de a Gyöngysziget és a Beljanska bara is sok meglepetést tartogat a természetbarátoknak.

Az épített örökségekről szólva Sadžakov kiemelte: Óbecse legértékesebb kincse a zsilip, amely Európában az első elektromos árammal működő, vaskonstrukciós hajóátemelő szerkezet volt, de a maga idejében világviszonylatban is az egyik leghatalmasabb építménynek számított. Mivel a zsilip használata felett jelenleg a Vajdaság Vizei rendelkezik, az óbecsei idegenforgalmi iroda tárgyalásokat kezdeményezett a vállalattal arról, hogy 99 éven át Óbecsét illesse meg a zsilip használati joga, ebben az esetben ugyanis Óbecse pályázhatna az EU-s alapoknál. Az elképzelések szerint az objektum teljes rekonstrukciója során a turbinaházban elhelyezett múzeum fölött képzési központ épülne, és egy idegenforgalmi célokat szolgáló hajót is üzembe helyeznének.

A projektum értéke 80 millió dinár. A téli időszak beálltáig a zsilip turbinaházában lévő múzeum vasárnaponként 16 és 18 óra között látogatható.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име