Zgrada opštine Bečej | Foto: Arhiva
Zgrada opštine Bečej | Foto: Arhiva

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Bečej Goran Sadžakov i član Opštinskog veća opštine Bečej Igor Kiš nisu podneli izveštaj o imovini i prihodima, saznaje portal MojBečej.rs. S tim u vezi, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak prikupljanja podataka radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

V.d. direktora Turističke organizacije i član Opštinskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i evropskih fondova nisu u skladu sa Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije podneli izveštaj o imovini i prihodima, što je trebalo da učine u roku od mesec dana od stupanja na funkciju.

Članom 43 Zakona o Agenciji je propisano da je funkcioner dužan da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja podnese Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima, odnosno pravu korišćenja stana za službene potrebe i o imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, na dan izbora, postavljenja ili imenovanja.

-Uvidom u evidenciju podnetih Izveštaja utvrđeno je da Igor Kiš nije podneo Izveštaj Agenciji, te je Agencija pokrenula postupak radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Takođe, Agencija je utvrdila da Goran Sadžakov nije podneo Izveštaj, te je pokrenula postupak prikupljanja podataka radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, navodi se u dopisu Agencije za borbu protiv korupcije portalu MojBečej.rs.

– Za obavezu sam znao, nisam znao za rok. Niko mi se nije obratio, niko me nije obavestio o tome, pa nisam izvršio tu obavezu, odgovor je većnika Igora Kiša na pitanje zašto nije postupio po zakonu i dostavio Agenciji podatke o svojim prihodima i imovini.

Posao za Agenciju za dva slučaja u Bečeju
Posao za Agenciju za dva slučaja u Bečeju

Inače, Igor Kiš je do stupanja na funkciju člana Opštinskog veća opštine Bečej 2016. godine bio savetnik  predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića (od 2012. do 2016. godine), zadužen za socijalna pitanja. Na pitanje kako neko ko je godinama u sistemu javne uprave ne zna za zakonsku obavezu prijavljivanja prihoda i imovine, Kiš objašnjava da je poslove tog tipa ranije radila „služba“. Na konstataciju da kao član Veća zadužen za evropske fondove treba da poznaje kako zakone Evropske unije, a tako i domaće, Kiš kaže da on ne može sve da zna i da to ne treba ni da se očekuje od njega.

Na pitanje zašto nije postupio po zakonu, v.d. direktora Turističke organizacije u Bečeju Goran Sadžakov, na funkciji od 2016. godine,  kaže: „Potpuno sam zaboravio na to, prosto sam prevideo tu činjenicu, nemam drugi komentar, iskreno. Prijaviću.“

 

 

Projekat „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име