U konkurenciji četvrtih razreda svi su gledali u leđa Filišu Popovu
U konkurenciji četvrtih razreda svi su gledali u leđa Filišu Popovu

Slab odziv dece, dobar odraslih

U nizu aktivnosti, većih i manjih, Društva za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej posebno mesto zauzima akcija „Bečejska staza zdravlja – BEST“, kojom se afiriše fizička aktivnsot u službi zdravlja, jer su u nju, pored odraslih, uključena i deca. Tradicionalno, ove godine 14. put, sve se dešava poslednjeg septembarskog četvrtka. Međutim, ovogodišnja će biti upamćena po slabom odzivu dece, ali dobrom odraslih.

Odrasli su se u dobrom broju odazvali akciji
Odrasli su se u dobrom broju odazvali akciji

-Upućujemo poziv svim bečejskim osnovnim školama da pošalju svoje petočlane ekipe devojčica i dečaka uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Ove godine se samo OŠ „Zdravko Gložanski“ odazvala u planiranom broju, OŠ „Šamu Mihalj“ je poslala nešto manje brojnu ekipu, a „Petefi Šandor“ i „Sever Đurkić“ se nisu ni odazvali. Zašto, to morate njih pitati. Ali, sudeći po radosti dece učesnika i onih koji ih bodre sa strane staze, deci je to veliko zadovoljstvo. Verujem da bi isto doživela i deca pomenute dve škole, koje nisu poslale svoju decu na takmičenje, rekao nam je u ime organizatora akcije „BEST“ predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Radoslav Ivanović i dodao. Zadovoljni smo odzivom odraslih. Iako smo za sat vreme skratili akciju, od podneva do 15 sati uključilo se oko 400 sugrađana, koji su izmerili nivo šećera u krvi, evidentirali se i uputili u šetnju do spomenika kraj Tise, prvog „Pobeda“ ili nešto daljem Žrtvama racije 1942. na ušću Velikog bačkog kanala u Tisu, potom ponovo merili nivo šećera u krvi i uverili se u uticaj fizičke aktivnosti na ovu vrednost, izmerili visinu krvnog pritiska i dobili savet lekara.

Savremen način života je doneo čoveku niz pogodnosti, ali itekako utiče na zdravlje. Među najvećim rizicima su, svakako, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna ishrana i stres. Aktuelna akcija „BEST“ promoviše fizičku aktivnost i zdrav način života, bez obzira da li su dijabetičari ili ne. Prvima je to deo najlakšeg vida terapija, a drugima preventiva. Rečju, šetnja je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja tela i duha, a savremena medicina preporučuje najmanje sat vremena hodanja na dan.

Na kraju evo i rezultata takmičarskog dela dečijin trka, koje su održane na centralnom gradskom trgu, uz bodrenje vršnjaka, ali i roditeljam njihovih prijatelja… Ove godine nisu ni nastupili „prvačići“, a u konkurenciji drugih razreda diplome i medalje osvojili su na osnovu plasmana: 1. Mirka Čabrilo, 2. Nađa Peslać i 3. Teodora Ristić, odnosno 1. Bogdan Mikalački, 2. Jovan Sladić i 3. Branislav Mučalov. U uzrastu trećeg razreda nagrađeni su: Lara Banković, 2. Marina Cvetićanin i 3. Una Vlajkov, odnosno 1. Pavle Lozanov,2. Vanja Lepeš Kovač i 3. Ognjen Đurić. Najzad, u konkurenciji četvrtih razreda sa medaljama oko vrata su borilište napustili: 1. Ana Šili i Miona Stojkov, 2. Jelena Bašić i 3. Lena Maksić, a kod dečaka svi su u leđa gledali prvoplasiranom Filipu Popovu, drugi je bio Denis Guačer i treći Konstantin Makarić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име