Sa jedne od akcija davanja krvi u Bečeju
Sa jedne od akcija davanja krvi u Bečeju

Humanitarci Bečeja su sve bliži zacrtanom cilju, a on je da se isporuči hiljadu jedinica krvi u toku godine Zavodu za transfuziju krvi Vojvodina.

Mobila ekipa pomenutog Zavoda je sedmi put ove godine boravila u gradu kraj Tise i epilog je zadovoljavajući. Pregledana su 92 humanitaraca, krv je dao 91, od kojih dvoje prvi put. Ukupno gledano, Bečejci su ove godine dali 646 paketića, od kojih su 42 evidentirana kao novi davaoci.

-Sezona je godišnjih odmora i u letnjim akcijama je odziv, po pravilu, nešto slabiji. Uz to, srednjoškolski je raspust, pa je i odziv mladih manji od uobičajenog. Dodam li da je i tropska vrućina bila razlog što su mnogi odustali, onda moramo biti zadovoljni odzivom. Istina, nije kao ranijih godina, kada smo godišnje sakupljali između 1.200 i 1.300 paletića dragocene tečnosti, ali u preostale tri akcije ćemo, nadam se,  uspeti da prikupimo taman toliko da isporučimo preko hiljadu jedinica krvi, ne napušta optimizam aktivistu Opštinskog crvenog krsta u Bečeju Nevena Andrića.

Razlog što je prisutan trend opadanja dobrovoljnog davanja krvi leži u tome što svake godine znatan broj stalnih davalaca, zbog prelaska limita od 65 godina, prestaje to da bude, a priliv mladih i zdravih je znatno manji.

Naredni dolazak mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodina na ove prostore zakazan je za 1. septembar u Bačkom Gradištu, a osma ovogodišnja akcija u Bečeju održaće se 6. septembra.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име