Pogled s kule dvorca Bogdana Dunđerskog je poseban doživljaj | Foto: Vlastimir Jankov
Pogled s kule dvorca Bogdana Dunđerskog je poseban doživljaj | Foto: Vlastimir Jankov

Gledaju Bečejci, kao i svi ostali, u nebo pred prvomajske praznike. Ako vreme bude pogodno, znaju gde će na prvomajski uranak.

Decenijama nema organizovanog uranka, ali tradicija je nastavljena u privatnoj režiji, jer se navike najteže menjaju. Lokalna samouprava je angažovala firmu koja je uradila tretman suzbijanja krpelja i larvi komaraca, pa bi travnate površine, koliko toliko, trebalo da budu bezbedne.

Ima niz atraktivnih lokacija u ataru najveće potiske opštine, počev od Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“ u Bačkom Gradištu, preko rekreacionog centra na obali Čika i Tisi u Bačkom Petrovom Selu, do priobalja Tise i Velikog bačkog kanala, te okruženja Ribljaka i atraktivnog  dvorca Bogdana Dunđerskog u Bečeju. Svako nalazi „kutak“ za svoju dušu. Najatraktivnije je u prijatnom ambijentu pomenutog dvorca, koji je preuređen u hotel „Fantast“. Po običaju, od ranih jutarnjih sati preti „okupacija“ prostora unutar dvorca i njegovog okruženja pogodnog za kampere.

Roštiljdžije mogu same da se dokazuju na prostoru izvan ograde dvorca, a za one koji nisu vični pripremi hrane, hotelski restoran priprema prvomajski meni i moći će da se ruča na terasi, a čitav dan će raditi roštilj i vrteće se jagnjetina i prasetina na ražnju uz popularne cene.

Ribnjak nudi svoje draži | Foto: Vlastimir Jankov
Ribnjak nudi svoje draži | Foto: Vlastimir Jankov

Valja imati na umu da se ulazak automobila na posed PIK Bečej plaća 200 dinara, što je, ustvari, parking karta. Kad se četvorotočkaši parkiraju, postoji široka lepeza mogućnosti za rekreaciju, a najatraktivnije je, svakako, jahanje na konjima tamošnje ergele i vožnja fijakerom. Goste će dočekati i družiti se sa njima mladi bečejski glumac Filip Sadžakov, koji će biti u odori Bogdana Dunđerskog i kazivaće njegov monolog iz testamenta „Pogled u budućnost“. Tokom popodnevnih sati, kada se očekuje najveći broj gostiju, srbobranski tamburaški orkestar „Drvena banda“ pokazaće, između ostalog, kako izgleda rok muzika u njihovoj tamburaškoj obradi.

Na recepciji hotela „Fantast“ reklu su nam da je smeštajni kapacitet popunjen od 29. aprila do 2. maja, a mnogi koji nisu imali sreću sa obezbeđenjem smeštaja u atraktivnom dvorcu, smestili su se u Bečeju, a vreme će provesti na „Fantastu“.

Naravno, ima i onih koji se opredeljuju, tradicije radi, na jutarnju prvomajsku šetnju kejom uz Tisu i Kanal, kroz Goranski i Donji park, a onda dolaze kući na obilni ručak.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име