Óbecse község területén tíz és félezer hektárt tesz ki az az állami tulajdonú földterület, amely bérbe adható. Ebből az MK Group által nemrégiben megvásárolt egykori PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinátnak jut a legtöbb, 31 állattenyésztő pedig nagyjából 7000 hektáron kénytelen osztozni.

A növénytermesztők kiszorultak ebből a versenyből. Mindez az óbecsei képviselő-testület tegnapi ülésén derült ki, ahol egyetlen érdemi napirendi pontként a mezőgazdasági földterületek védelmének, rendezésének és használatának éves programját szavazták meg a képviselők.

Anđelko Mišković mezőgazdasággal és falufejlesztéssel megbízott tanácstag tájékoztatása szerint ingyenes földhasználatra az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara és a verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat szerzett jogot, ők összesen 42 hektárt használhatnak térítési díj nélkül. Az óbecsei Gerontológiai Központ, amely éveken át ugyancsak ingyen használhatta az állam földjét, Mišković szerint az idén nem élt ezzel a pályázati lehetőséggel. Öntözőrendszerrel rendelkező, előbérleti jogot szerzett bérlőből kettő van Óbecsén, az egyik a PIK Bečej 2700 hektárral, a másik a bácsföldvári Agropromet 379 hektárral. A többi földön a község állattenyésztői osztoznak, 31-ükre hétezer hektár jut.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име