Narodnoj biblioteci Bečej je ponedeljak 22. aprila svečano otvorena Nedelja mađarske kulture.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Republike Mađarske Oskar Nikovic, predsednik opštine Vuk Radojević, predsednik opštine i Peter Knezi, predsednik skupštine opštine i Izabela Šormaz, direktorka biblioteke.

Podsećamo da se od 22. do 26. aprila ove godine u Bečeju održava manifestacija koja nosi naziv Nedelja madjarske kulture, u organizaciji Opštine Bečej i institucije kulture.

Posle uspešno realizovanog programa „Dani Ruske kulture“, „Dani Japanske kulture“ i „Dani Francuskog filma“ se ove godine prvi put realizuje ovakav interkulturalni program pod pokroviteljstvom Ambasabe Mađarske u Beogradu.

Klara Sentđerđi, Ataše za kulturu Mađarske, je u martu ove godine na radnom sastanku sa čelnicima bečejske opštine ponudila izložbu fotografija pod nazivom „Mostovi – istorija – Budimpešta“ da bude izložena u Narodnoj biblioteci, da bude „pred očima“ dok se na ovom mestu održavaju književne večeri, tematska predavanja itd, kao i set mađarskih savremenih filmova sa titlovima na srpskom jeziku, za ovu interkulturalnu manifestaciju.

Prethodne godine u više gradova Srbije je upriličena izložba ove zbirke fotografija i projektovani su i navedeni filmovi. Manifestacija je svugde imala visoku posećenost. Na inicijativu člana Veća za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije je u program Nedelje mađarske kulture uključeno i Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište sa projekcijom po jednog mađarskog filma sa titlovima na srpskom jeziku.

Specifičnost Bečeja kao dvojezične sredine se takođe odražava u ovoj manifestaciji. Po preporuci pokrovitelja, programi uključeni u ovu manifestaciju su prvenstveno namenjeni ne mađarskom življu da bi još više upoznali kulturu svojih sugrađana jer stanovništvo mađaske nacionalnosti dobro poznaje svoju kulturu i umetnost, ali su dvojezični ili nose u sebi elmente dvojezičnosti koji su karakteristični za Vojvodinu.

Realzatori manifestacije su institucije naše opštine, s tim da se projekcije održavanju u Gradskom pozoristu, a litereni deo je pripalo Narodnoj biblioteci, s tim da su uključeni u realizaciju i članovi MKD Petefi Šandor, a za marketing manifestacije stara se Turistička organizacija Opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име