Foto: North System

Ambulanta za rehabilitaciju Polo Med se nalazi u ulici Braće Tice 23/a u Bečeju i nudi niz pregleda i terapija. 

Iza nas stoji višegodišnje iskustvo i praksa u oblasti rehabilitacije, a takođe sarađujemo sa stručnjacima iz nekoliko oblasti.

Naši saradnici su lekari specijalisti:

  • fizijatar
  • lekar sportske medicine
  • ortoped
  • neurolog

Specijalistički pregledi: Fizijatra, Specijaliste sportske medicine, ortopeda. Vršimo ultrazvučno snimanje mekih tkiva i snimanje kukova kod dece.

Fizikalna terapija: Elektroterapija, ultrazvučna terapija, laser, tekar, magneto terapija, terapija udarnim talasom, kineziterapija, hidroterapija.

Neke od usluga koje naša ambulanta pokriva su:

TEKAR TERAPIJA

TECAR terapija ili terapija dubokom toplotom predstavlja lokalizovanu upotrebu visokofrekventnih radiotalasa koji omogućavaju direktno povećanje temperature odabranih dubokih tkiva. Radio talasi utiču na ubrzanje molekulskog kretanja unutar tkiva, ubrzava se metabolizam i eliminicaja nataloženih štetnih produkata. Tekar terapija dejstvom radiofrekvencija prebacuje energiju kroz površinska, a i dubinska tkiva.

Ovo je idealna terapija za bolna stanja u vratu, leđima, kolenu… Smanjuje otok i  upalne procese, tako da pacijent već posle prvog tretmana oseća blago poboljšanje. Tekar terapija predstavlja jednu od  najsavremenijih metoda lečenja kod povreda zglobova, mišića, ligamnata, tetiva. Pored rehabilitujućih efekata Tekar terapija deluje krajnje opuštajuće i umirujuće na pacijanta, čineći je veoma prijatnom i relaksirajućom rehabilitacionom metodom. TECAR terapijom pojačava se funkcija faktora rasta pa je ovom tehnikom moguće stimulistai i lokalne regenerativne procese. Tokom aplikacije TECAR terapije pacijent oseća prijatnu toplotu u regiji delovanja agensa a posle tretmana oseća smanjenje ukupnih tegoba, olakšanu poretljivost tretiranog telesnog segmenta, poboljšanu funkciju retiranih zglobova.

Foto: Artfizio

Pacijenti sa oštećenom perifernom cirkulacijom čiji su ekstremiteti inače hladni tokom terapije osećaju prijatnu toplotu, koja se posle tretmana zadržava, često i nekoliko dana. Pacijenti osećaju olakšanje pri kretanju, produžava se hodna pruga i povećava se i ukupna radna sposobnost.Tekar terapiju koristimo kao integrativnu metodu u tretmanimakao što su: bol u ramenu, gonartroze, koksartroze, vratne i lumbalne spondiloze, hroničnih stanja, hronična lumboišijalgija, hronična cervikobrahijalgija, lumbalnog sindroma, cervikalnog sindroma, problemima sa perifrnom cirkulacijom, kao uvod u kineziterapiju i manuelnu terapiju.

Kontraindikacije za primenu TECAR terapije odnose se na prisustvo aktivnih zapaljenskih i malignih procesa, trudnoću, lokalne metalne implante ili strana tela. Osobe sa ugrađenim PACE – MAKEROM ne smeju biti tretirane TECAR terapijom. Osobe obolele od Multiple skleroze i Parkinsomizma treba da izbegavaju upotrebu ovog agensa osim u slučajevima kada im lekar odobri

ELEKTROTERAPIJA

Predstavlja korišćenje brojnih modaliteta električne struje koji se dobijaju pomoću modernih lektronskih uredjaja u terapijske svrhe. Elektroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika tkiva i pospešuje reapsorpcija edema i smanjenje otoka, pospešuje se regeneracija perifernih živaca i zarastanje kod preloma kostiju. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol deluje analgetički što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobadjanjem endogenih opoida kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Pospešuje regeneraciju perifernih zivaca i osteogenezu (zarastanje) kod preloma kostiju.

Najčešće se koristi u lečenju: spotrtskih povreda, artroza i artritisa, uganuća i izvrtanja zglobova, povreda ligamenata I mišića, problema sa nervima, bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme, bolnog ramena I lakta.Najveći efekat postižemo u kombinaciji sa ostalim modalitetima fizikalne terapije, a na prvom mestu sa terapijom: laserom, magnetnoterapijom i krioterapijom. Fizioterapeut postavlja terapijske elektrode na bolna i povredjena mesta. U zavisnosti od veličine bolne regije postavljaju se uglavnom od dve do četiri elektroda. Zatim se uključuje elektro aparat i podešava odgovarajuća i tačna terapijska frekvencija i amplituda. Pacijent oseti prijatne senzacije i mravinjanje a nikako neprijatnost i bol.Već posle samo nekoliko tretmana dolazi do poboljšanja, smanjenja bola i otoka.

MAGNETNA TERAPIJA

Pod magnetoterapijom se podrazumeva primena konstantnog i promenljivog magnetskog polja niske frenkvencije radi lečenja. Konstantno magnetno polje obično se primenjuje pomoću stalnih magneta razne veličine i oblika koji se aplikuju na telo u toku dužeg vremenskog perioda. Promenljivo magnetno polje dobija se pomoću zavojnice(solenoida) kroz koju teče struja. Ako zavojnica sadrži jezgro od gvožđa reč je o elektromagnetu. U fizikalnoj terapiji se koristi impulsno magnetno polje niske frenkvencije od  1 do 50Hz, najviše do 100Hz. Kriterijumi za doziranje su neujednačeni , jer je i konstrukcija uređaja neujednačena. Kada je u pitanju cilindrični solenoid obično se primenjuje doza od 10mT, a kada se koriste parni i ravni solenoid 20mT po jednom solenoidu. Aplikacija obično traje 30 minuta.

Foto: physiobook.com

Magnetno polje niske frenkvencije stimuliše osteogenezu i zarastanje preloma kostiju kada je ono usporeno, izaziva vazodilataciju, povećava protok arterijske i venske krvi, poboljšava oksigenaciju i metabolizam tkiva i ublažava simptom bola. Indikacije za primenu magnetnog polja: postraumatska stanja od lake distorzije do teške frakture, usporeno zarastanje kostiju, koštani graftovi, osteoporoza, kompleksni regionalni bolni sindrom, artritis i artroze, zapaljenska, degenerativna i vanzglobna reumatička oboljenja, akutna i hronična zapaljenja ženskih polnih organa, trofičke lezije arterijskog i venskog porekla, psorijaze i ekcemi, torpidni ulkusi i razne geneze. Kontraindikacije su: ugrađeni srčani pejsmejker, trudnoća, krvarenje i sklonost ka krvarenju, akutna tromboza, deca u period rasta i razvoja, metalni implantanti od nerđajućeg čelika koji se mogu za stalno namagnetisati.

LASEROTERAPIJA

U našoj ordinaciji koristimo savremene lasere velike snage čime obezbeđujemo veliki regenerativni efekat. Karakteristično za terapiju laserom jeste što je ona potpuno bezbolna. Nakon serije terapija laserom iskustva pacijenata potvrđuju  dejstvo laseroterapije kako subjektivnim osećajem, tako i objektivno lekarskim pregledom jer dolazi do smanjenja bola, otok se smanjuje, povrede i prelomi se brže regenerišu, brža redukcija tj smanjenje zapaljenskih procesa

ULTRAZVUČNA TERAPIJA

Radi se o TERAPIJSKOM ULTRAZVUKU koji deluje na organizam dvostruko: mehanički – vršeći mikromasažu tkiva i termički – ultrazvučna energija se pretvara u toplotnu i zagreva površinska tkiva do 2 cm dubine. Ultrazvuk utiče na povećanje cirkulacije, smanjenje otoka, pomaže kod bolnih stanja, smanjuje mišićni spazam. Pomoću ultrazvuka se može vršiti unošenje leka u organizam, lokalno, na bolno mesto.Najvažniji efekti UZ su antiimflamatorno (protiv zapaljenja), analgeticko (protiv bola), smanjuje grč mišića, povećava lokalnu cirkulaciju i dovodi do posebne vrste mikromasaže tkiva, pospešuje zarastanje tetiva posle povrede. Kao posledica toplotnog dejstva javlja se vazodilatacija i ubrzavanje protoka limfe.

Foto bezboli.hr
KINEZITERAPIJA

Kineziterapija je terapija pokretom. Kineziterapija (grčke reči kinein – kretati se, kinezis – pokret) je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, a u cilju uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini. Kineziterapija kao deo fizikalne terapije predstavlja jedan od najvažnijh aspekata medicinske rehabilitacije. Ona se bavi primenom sistematizovanih pokreta pojedinih delova tela ili celog tela u vidu vežbi radi očuvanja, uspostavljanja, razvijanja i zamene funkcija lokomotornog aparata, kao i organa i sistema koji su u funkcionalnoj vezi sa lokomocijom. Cilj kineziterapije je maksimalno iskorišćavanje svih potencijala tretiranog pacijenta sa akcentom na optimalni mogući oporavak oštećene funkcije lokomotornog aparata.

HIDROTERAPIJA

Hidroterapija je terapijska metoda koja se zasniva na kontrolisanim pokretima, temperaturi i pritisku vode. Ova vrsta fizikalne terapije daje odlične rezultate kod različitih povreda koštano zglobnog i mišićnog sistema, kao i kod različitih oboljenja (prelom, cirkulacija, neurološke manifestacije i drugo). Hidroterapija se odvija u kadama specijalno namenjenim za tu svrhu, pod kontrolom fizio-terapeuta.

Hidroterapija uopšte podrazumeva korišćenje VODE u svrhu lečenja, a zbog svoje dostupnosti i blagotvornosti, primenjivala se i u najstarijim civilizacijama. Voda, kada se primenjuje na spoljašnjosti tela, ima mehaničke, toplotne i hemijske efekte, što sve pozitivno deluje na koštano-mišićni sistem, ali i na kardiovaskularni, respiratorni, nervni i druge sisteme organizma. Najkraće bi se moglo reći da hidroterapija, kada se pravilno primenjuje, pozitivno deluje na celokupno psihofizičko stanje čoveka.

TERAPIJA UDARNIM TALASOM

Shockwave terapija koriste se u različitim oblastima: ortopediji, fizioterapiji, sportskoj medicini, urologiji. Glavne prednosti su brzo ublažavanje bola i povratak pokretljivosti. Budući da se radi o nehirurškoj vrsti terapije u kojoj nisu potrebna sredstva za ublažavanje bolova, to je idealna terapija za ubrzavanje oporavka i lečenje različitih indikacija koje uzrokuju akutnu i hroničnu bol.

Indikacije:

Bol u kuku – shockwave terapija niske energije kao tretman sindroma bolnog trohantera. Hrskavica se troši i oštećuje godinama i upotrebom. Mišići i tetive kuka postaju prenapregnuti. Sama kost kuka može se slomiti zbog pada ili druge povrede. Sva ta stanja mogu prouzrokovati bol i oštećenje na području kuka. Shockwave terapija poboljšava proces zaceljivanja, sprečava upale, uklanja bol i osetljivost može spriječiti potrebu za operacijom kuka.

Skakačko koleno – Shockwave terapija za osteoartritis kolena – skakačko koleno je upala ili povreda patelarne tetive usled prenaprezanja koju osećamo kao bol, osjetljivost i smanjenu funkcionalnost. Javlja se najčešće kod velikih opterećenja ekstenzora kolena učestalim skokovima ili dugim trčanjem.Skakačko koleno je najčešća povreda kolena i dešava se češće od povrede meniskusa ili prednjih ukrštenih ligamenata. Shockwave terapija nudi jednostavno i momentalno rešenje. Pacijent oseća olakšanje već posle prvog tretmana, a za nekoliko tretmana nestaje bol i njen uzrok.

Bolno rame – Shockwave terapija kod skapulohumeralnog periartritisa s kalcificirajućim tendinitisom ramena – bol u ramenu koji se javlja je čest razlog dolaska naših pacijenata na fizikalnu terapiju.Uzrok bola u ramenu može biti iz različitih razloga s toga je dobra dijagnostika veoma važna kako bi se i pristuilo efikasnom izlecenju. PAHS –bolno rame je najčešća dijagnoza i predstavlja zapaljenje vanzglobnog tkiva ramena.Kako je zglob ramena najsloženiji zglob u nasem organizmu potrebno je odrediti tačno koji tetivni pripoji, tetivne ovojnice, burze su zahvaćene upalnim procesom. Najčešće je to promene na tetivi  m. supraspinatusa. Najčešće je skup više udruženih simptoma. Sve ove indikacije uzrokuju tup ili ozbiljan bol i ograničavaju svakodnevni život pacijenata. Kod tretiranja kalcificirajućeg tendinitisa ramena shockwave terapijom, kalcifikati potpuno nestaju u više od 85% slučajeva.  Znatno smanjenje bola i poboljšanje funkcije ramena vidljivo je posle 4 nedelje. Velik broj slučajeva rešava se hirurškim putem ili injekcijama, a to se može zameniti shockwave terapijom.

Foto: triumphhealthcenters.com

Kalcifikati – Shockwave terapija kod skapulohumeralnog periartritisa s kalcificirajućim tendinitisom ramena – kalcificirajući tendinitis je hronični bolni poremećaj koji karakterisu kalcifikati u tetivama rotatorne manžetne. Takvo stanje uzrokuje bol i ograničenu pokretljivost. Shockwave terapijaj je jedan od najefikasnijih načina tretiranja kalcifikata. Akustični talasi uzrokuju prekidanje kalcificiranih tvorevina i omogućuju njihovu resorpciju i eliminaciju iz tela. Shockwave terapija znatno smanjuje dužinu trajanja terapije i nudi brz oporavak u hroničnim stadijumima.

Medijalni tibijalni stres sidrom obično se javlja zbog aktivnosti koje preopterećuju prednji mišić potkolenice. Te aktivnosti uključuju brzo hodanje i trčanje (naročito uzbrdo i nizbrdo ili na tvrdim i neravnim površinama) ili sportske aktivnosti ( sportovi koji uključuju udarce). Pacijent se obično u duzem razdoblju ne može baviti takvim aktivnostima . Ako je tretiran shockwave terapijom, to razdoblje odmora je znatno kraće, a razdoblje oporavka je barem upola kraće. Hronična tendinopatija shockwave terapija za tretiranje tendinoze Ahilove tetive – akumulirane mikrotraume zbog čestog preopterećenja mogu uzrokovati hroničnu tendinopatiju (tendinitis ili tendinozu). Tendinopatije različitih delova tela česta su dijagnoza i za aktivne osobe i opstu populaciju. Upala tetive i oštećenje na celiskom nivou uspešno se tretiraju shockwave terapijom. Terapije se obično provode 3-5 puta u razmacima od 5 do 10 dana.

Upala Ahilove tetive – Shockwave terapija za tretiranje hronične tendinopatije zadnje lože kod profesionalnih sportista – bol na spojevima mišića obično se javlja zbog dugotrajnih aktivnosti ili ponavljanja aktivnosti u kojima se opterećuje određena tetiva. Shockwave terapija podstiče bolju prokrvljenost uz pomoć stvaranja novih krvnih žila zato i brže zacjeljivanje bez potrebe za sredstvima za ublažavanje bola koji uzrokuju zavisnost.

Petni trn – Shockwave terapija je sigurna i efikasna kod tretiranja hroničnog plantarnog fascitisa – petni trn (calcar calcanei) je izbočenje na petnoj kosti koje se stvara zbog hronicnog mehanicnog preopterecenja. Pacijenti se žale kao da imaju ekser, bol se javlja ujutru ili posle dugotrajnog sedenja kad treba da se stanu na nogu. Nakupljanje kalcijuma ispod petne kosti (petni trn) usko je povezano s ožiljcima ili upalom plantarne fascije (plantarni fascitis). Bilo koje od tih indikacija ili njihova kombinacija ograničavaju svakodnevne aktivnosti pacijenata. Shockwave terapija istovremeno tretira oba problema. Akusticni talasi omogućuju brz oporavak, povratak u svakodnevni ritam i dugotrajne rezultate u 88% slučajeva.

Teniski lakat – Shockwave terapije (ESWT) u tretiranju lateralnog epikondilitisa kod osoba u uzrastu od 40 do 50 godina. Teniski lakat je čest poremećaj koji nastaje zbog ostecenja tetiva mišića koji opružaju šaku i prste i pogađa do 10% opšte populacije. Spada u grupu bolesti usled prenaprezanja. Može se javiti na spoljnoj ili unutrašnjoj strani lakta (golferski lakat). Donji deo nadlakatne kosti ima koštane izbočine (epikondile) sa spoljne i unutrašnje strane lakta sa kojih polaze tetive mišića podlakta prste i ručni zglob koji savijaju kao i tetive i mišići koji opružaju prste i ručni zglob. Simptomi su smanjena funkcija ruke, osetljivost i bolnost iznad koštanih polazisša a bolnost se pojačava upotrebom ruke. Konzervativni način lečenja epikondilitisa nažalost je dugotrajan (odmor), uključuje lekove (sredstva za ublažavanje bola, steroidne injekcije) i često se mora ponoviti. Shockwave terapija nudi gotovo trenutno ublažavanje bolova i efikasnost iznad 70%.

TRAKCIJA

Terapija trakcijom je NEINVAZIVNA I BEZBOLNA metoda. Studije pokazuju da je minimalna sila koja je potrebna za vertebralnu separaciju (razvlačenje kičmenih pršljenova) 30%-50% telesne težine pacijenta na površini bez trenja. Adekvatna vertebralna separacija je potrebna da bi se postigao efekat dekompresije. Veoma je efikasna kada pacijent ima bol u leđima.Spinalna trakcija može postići različite efekte. Među njima su odvajanje ili separacija pršljenova, NEHIRURŠKA dekompresija kičmenog stuba, kombinacija odvajanja i klizanja faseta, istezanje ligamentnih struktura kičme, proširenje međupršljenskog otvora, ispravljanje spinalnih krivina i istezanje spinalne muskulature. LUMBALNA TRAKCIJA – Sila koja se koristi da napravi strukturne promene (kretanje) spinalnog segmenta mora biti dovoljno velika i iznosi 30%-50% telesne težine pacijenta. Vreme trajanja terapije se kreće od 20-30 minuta, a broj terapija zavisi od stanja i postavljene dijagnoze i u proseku iznosi 10 procedura. Može se sprovoditi svakodnevno, u kontinuiranom režimu rada, gde vučna sila traje 60 sekundi, a vreme odmora 30 sekundi. Pacijent se nalazi u udobnom položaju, bezbedno fiksiran za trakcioni sto, i ima mogućnost da u svakom trenutku tasterom prekine terapiju ukoliko je iz bilo kog razloga ona nelagodna.

Pozitivan efekat ovakvog tretmana se oseti gotovo odmah nakon terapije. CERVIKALNA TRAKCIJA – Kada je trakcija viših struktura kičmenog stuba u pitanju, koriste se znatno manje doze po pitanju vučne sile, kao i vreme trajanja terapije. Efekat koji postižemo ovakvom primenom, sličan je onom kod lumbalne trakcije, a to je dekompresija pršljenskih struktura kičmenog stuba. Nakon terapije moguća je pojava blagog zamora mišića, slična upali nakon povećanog mišićnog rada. INDIKACIJE: Diskus hernija, protruzija diska, degenerativno izmenjeni diskovi, komresija korena spinalnog nerva, smanjena pokretljivost, bol u zglobovima, diskogeni bol. KONTRAINDIKACIJE: Tumori, akutna istegnuća, osteoporoza, trudnoća, klaustrofobija, pacijenti sa nestabilnim spojevima kičme, srčani ili plućni problemi.

OKUPACIONA TERAPIJA

Deo rehabilitacionog programa je i radna terapija i ona ima za cilj: poboljšanje funkcionalnih, psihičkih i socijalnih sposobnosti bolesnika postizanje određene fizičke funkcija i/ili željenog mentalnog stava. To podrazumeva poboljšanje snage, opsega i izdržljivosti pokreta, vraćanje finih pokreta i koordinacije, resocijalizaciju bolesnika, a putem funkcionalne, rekreacione i okupacione terapije. Radni terapeut obavlja poslove rehabilitacije bolesnika manuelnim, kreativnim, bibliografskim, umetničkim, socijalnim, rekreativnim, edukativnim i drugim tehnikama koje se koriste u terapiji radom. U terapiji radom primenjuju se uvežbavaju aktivnosti dnevnog života, profesionalne, kreativne i intelektualne aktivnosti, primenjuje se pedagoški rad. Okupaciona radna terapija je nespecifična i ona nema za cilj sposobljavanje određenog funkcionalnog ispada, već joj je primarni cilj psihički uticaj – skretanje pažnja bolesnika sa bolesti. Terapija deluje na ličnost i uspostavlja pozivan stav prema sebi, okolini, društvu i radu i rešava pacijenta negativne motivacije. Radna terapija se sprovodi se individualno i grupno. Program radne terapije se prilagođava, u skladu sa promenom stanja bolesnika, po instrukcijama ordinirajućeg lekara.

KINESIO  TAPING

KINESIO TAPING je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) i smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije (opne). Kinezio tejping (kinezi traka) je terapeutska metoda koja je najpre postala popularna među sportistima. Koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda. Ova metoda se ne koristi isključivo za sportske povrede već i u lečenju drugih povreda. Metodu je razvio dr. Kenzo Kase 1970. godine u Japanu. Njegov glavni cilj je bio da se eliminiše bol i da se ubrza proces oporavka mekog tkiva.

Postoje brojne koristi ove metode- smanjena osetljivost mišića, smanjena bol u mišićima, smanjena ukočenost mišića koja se javlja posle nekih tretmana, ubrzano lečenje, smanjenje otoka, limfna drenaža i ubrzanje protoka krvi. Kinezio tejping omogućava puno pokretanje mišića. Ne utiče negativno na cirkulaciju što znači da nema nikakvog uticaja na smanjen protok krvi. Koristi se za – balansiranje mišića i dovođenje mišića u stanje kada oni mogu normalno da funkcionišu – mišićni tejping – Mehaničke, prostorne, ligamentne, limfne i cirkulatorne korekcije – korektivni tejping.

 

Više informacija možete dobiti u ambulanti na adresi Braće Tica 23/a, ili pozivom na broj telefona: 021/69-10-288.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име