Potpredsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Andor Deli dobio je mandat poslanika Evropskog parlamenta.

 

Andor Deli će u evropskom parlamentu, kako je najavio, zastupati interese i Srbije i Mađarske, a mandate je dobio sa liste vladajuće mađarske koalicije Fides.

Deli funkciju potpredsednika vojvođanske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine obavljaće još samo nekoliko nedelja. Već u julu, zameniće je poslaničkim mandatom u Evropskom parlamentu. Kaže da će tu ulogu iskoristiti i kako bi pomogao Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. „Ta uloga je ograničena u smislu samog pregovornog procesa, pre svega jer se tu radi o redovnim godišnjim izveštajima o napretku koje priprema evropska komisija, sad konkretno će biti o srbiji, i u tom smislu to su izveštaji koji prolaze i kroz filtere evropskog parlamenta, i to svakako predstavlja neku mogućnost gde mogu da pomognem i da doprinesem da stvarno ta slika o srbiji bude što približnija stvarnosti“, kaže Andor Deli. Rad u evropskom parlamentu sigurno će mu olakšati znatno bolji odnosi Srbije i Mađarske, koji su dostigli istorijski maksimu, kaže Deli. To je potvrđeno, smatra on, polaganjem venaca na grobnice nevinih žrtava u Čurugu, kada su poštu odali predsednici dveju država Tomislav Nikolić i Janoš Ader.

„Mislim da je to sad jedna baza koja će omogućiti da postoji jedan otvoreni i dvosmerni dijalog za sva pitanja koja se nađu u pogledu interesa Srbije, pa i u pogledu interesa mađarske države, odnosno Zajednice vojvođanskih Mađara. I mislim da će taj otvoreni dijalog i ti unapređeni odnosni sigurno ojačati moj rad u parlamentu“. Još nije poznato ko će naslediti Andora Delija na funkciji pokrajinskog sekretara, koje po koalicionom sporazumu pripada Savezu vojvođanskih Mađara. Postojale su spekulacije da bi taj resor mogao da nastavi neko od predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali zvaničnih potvrda nije bilo.

Inače, Andor Deli rođen je 2. maja 1977. godine u Bečeju. Nakon završetka gimnazije u Bečeju upisao se na Pravni fakultet u Novom Sadu, gde je diplomirao 2000. godine. Na istom fakultetu završio je specijalističke i magistarske studije na smeru Građansko i privredno pravo Evropske unije. Tokom 2003. godine boravio je u Nemačkoj, kao stipendista Fondacije za međunarodnu pravnu saradnju Saveznog ministarstva pravde Nemačke (IRZ-Stiftung). Magistarski rad na temu: „Odlučivanje po prethodnom pitanju pred Evropskim sudom pravde kao faktor stvaranja evropskog pravnog sistema sa posebnim osvrtom na nemačka iskustva” odbranio je 2008. godine. Nakon diplomiranja, počeo je da radi kao advokatski pripravnik, a od 2002. godine zaposlen je u Pokrajinskom sekretarijatu za propise, upravu i nacionalne manjine. Pravosudni ispit položio je 2004. godine, a 2006. godine boravio je na radnoj praksi u Skupštini Pokrajine Baden-Virtemberg, u Nemačkoj. Za pomoćnika pokrajinskog sekretara za propise postavljen je decembra 2006. godine, a od 2010. godine obavalja funkciju pokrajinskog sekretara za propise, upravu i nacionalne zajednice. Pored mađarskog i srpskog jezika, tečno govori nemački i engleski jezik. Oženjen je i otac je dvoje dece. Živi u Novom Sadu.

Izvor: B92 i internet prezentacija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име