Karijera pet talentovanih momaka okupljenih oko ansambla „Fokoš“ krenula je uzlaznom putanjom nakon nastupa u popularnom televizijskom programu na jednoj od mađarskih televizija pre skoro godinu i po dana.

 

 

Laslo Šterbik, Petar Jovanović, Balaž Serda, Andraš Sabo i Balaž Čonka od novembra 2012. gotovo ni jedan vikend nisu proveli kod kuće, a ljubitelji mađarske narodne muzike ovaj kvintet zovu na gostovanja i to u nekoliko evropskih država.

– Već godinu dana nastupamo intenzivno po inostranstvu. U januaru smo u Štutgartu svirali na „Mađarskom balu“, odakle nosimo zaista lepe uspomene, kaže Balaž Čonka, inače učenik trećeg razreda bečejske gimnazije. Kako je ovaj osamnaestogodišnjak naveo, nije teško, uz malo volje, uklopiti obaveze oko škole i muzike. Kako se Čonka priseća, od 2010. godine, otkako postoji ova muzička skupina, svirali su kod kuće i u susednoj Mađarskoj, a dve godine nakon toga zovu ih na nastupe u Nemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Krajem 2013. snimilu su album u jednom od poznatih budumpeštanskih studija, a izlasku „ce de – a“ na kom će se naći deset pesama sa izvornom mađarskom muzikom nadaju se krajem sledećeg meseca.

U međuvremenu se trude da pored svakodnevnih obaveza vežbaju dva puta nedeljno, te da repertoaru od nekoliko stotina numera, na nedeljnom nivou, dodaju bar po jednu novu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име