Građani se retko kada obraćaju institucijama, da li iz straha ili nepoznavanja svojih pravnih mogućnosti, da li iz nepoverenja u institucije, iskustva su organizacija civilnog društva. Iz tog razloga ovo Antikorupcijsko pravno savetovalište u Bečeju otvorilo je vrata da građani svoje probleme iznesu lično, putem elektronske pošte ili telefonom.

Na raspolaganju su im pravni savete, kao i u pomoć u sastavljanju krivičnih prijava i drugih akata.

– Uputićujemo ih, ukoliko je to potrebno, prema drugim organizacijama, zaštitniku građana i institucijama za koje oni, možda, nemaju saznanja ili imaju nedoumice na koji način i u kom roku slučaj može biti rešen, rekla nam je Kristina Glavardanov iz Savetovališta u Bečeju.

Iz Antikorupcijskog pravnog savetovališta, koje je počelo sa radom krajem marta ove godine, kažu da bi građani u mnogome mogli da pomognu civilnom društvu kako bi se stekao bolji uvid u rasprostranjenost korupcije. Javne nabavke su i dalje sinonim za korupciju u Srbiji.

Savetovalištu u najvećoj potiskoj opštini obraćali su se i preduzetnici i privrednici, kao potencijalni ponuđači na tenderima, odnosno zainteresovana lica, i tražili savete u vezi sa tim kako da reaguju kada uoče diskriminatorske uslove u konkursnim dokumentacijama, kao i za druge nepravilnosti, ali da im se pomogne u postavljanju pitanja naručiocima, kao i u sastavljanju zahteva za zaštitu prava, saznali smo od advokatice i službenice za javne nabavke Glavardanov.

Od Zakona o zaštiti uzbunjivača koji je stupio na snagu u junu ove godine, i kojim se, između ostalog, predviđaju i posebne obaveze za poslodavce sa više od 10 zaposlenih, očekuje se mnogo.

Prema rečima Kristine Glavardanov građani imaju mogućnost da se i anonimno raspitaju i upoznaju sa svojim pravima i mogućnostima, dok je već bilo obraćanja zbog mobinga, ali i političke i polne diskriminacije.

Antikorupcijsko pravno savetovalište deo je projekta koji realizuje Transparentnost Srbija i Bečejsko udruženje mladih. Građani se za više informacija mogu obratiti na 063/544-321 i na office@bum-becej.org.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име