Astrofizičar Marko Krčo, rođeni Bečejac, trenutno radi kao saradnik na projektu razvoja najvećeg teleskopa na svetu.
Doktor nauka Marko Krčo je trenutno angažovan na Kineskoj akademiniji nauka i jedini je stranac na projektu koji se bavi usavršavanjem instrumenta za ispitivanje Ajnštajnove teorije relativiteta, evolucionog toka galaksije, formiranjem molekula ključnih za život i brojnim drugim bitnim pitanjima.

Marko Krčo je još kao dete znao da će se posvetiti nauci i astrofizičkim istraživanjima, a sve je počelo kraj Tise, otkrio je u gostovanju portalu MojBečej.rs.

Naš sagovornik, koji, inače, od 11. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je i studirao, koristi svaku moguću priliku da promoviše nauku.
Za astronomska istraživanja kaže da su uvek nepredvidiva, ali da je rezultat dragocen.

Od aktuelnog projekta – teleskopa FAST, najvećeg i ujedno i osetljivijeg do sada, kojim se, jednostavno rečeno vidi do početka kosmosa, očekivanja su ogromna.
O dostignućima astrofizičkih istraživanja može se pričati i pričati, dok sa druge strane, ljudi često nisu ni svesna kakve su sve koristi i u svakodnevnom životu prisutne upravo zahvaljujući toj nauci.


Polovinu svog angažmana sa Kinezima radi na teleskopu, a drugi deo za svoja istraživanja. Među projektima čiji će rezultat u budućnosti biti predstavljen je i mapa atomskog vodonika u Galaksiji.

Za kolege u Srbiji kaže da su veoma upućene u svetske naučne tokove i da mogu, bez obzira na uslove u kojima rade, stati rame uz rame sa ostalima.

Za našeg sagovornika je skora budućnost vrlo izvesna. Ipak, preokupiran obavezama oko angažmana u Kini, zemlji koja mnogo ulaže u istraživanja svemira, Marko Krčo će, kako nam je rekao, probati da nađe način da se u daljoj budućnosti ipak više zadržava u Srbiji, kao i u Bečeju koji mu je naročito drag.

Pogledajte TV emisiju

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

2 KOMENTARA

  1. Bravo Marko, svaka ti je na mestu. Ostani u svetu, edukuj se i uživaj. U ovoj takozvanoj državi NEMA ŽIVOTA za normalan mladi svet. Od hoštaplera, baraba, muljatora i naravno svih političara…vi mladi nemate šta da tražite. Ostali su samo krezubavi glasači AV koji ne misle dalje od svog nosa, naravno uz sendvič poklonjen od strane istih tih političara koje sam naveo u tekstu. S R E Ć N O!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име