Az óbecsei Toplana Közvállalat 2018-ban és 2019-ben 12 millió dinár értékben szerződött le  különféle szolgáltatásokra és javakra a Közbeszerzési törvény megkerülésével. 

Két kátyi cégnek  a meghibásodások elhárításáért két év alatt 10 millió dinárral többet fizetett ki a Toplana, mint amekkora összeg a közbeszerzési eljárás után megkötött szerződésekben szerepelt – derül ki többek között az Állami Számvevőszék (ÁSZ) november 25-én közzétett jelentéséből.

A dokumentum szerint a közvállalat több más esetben sem tartotta be a Közbeszerzési törvény rendelkezéseit, és közbeszerzési szakértője sem volt, pedig ezekben az években a közbeszerzések értékei miatt erre a törvény kötelezte őket.

A Toplana a nyaralási pótlékok, az étkezési hozzájárulás, az állandó készenlét és az egyéb állandó jövedelmek elszámolásakor sem tett eleget teljes mértékben a törvényes kötelezettségeinek, és ezeknek a szabálytalanságoknak az értéke eléri a 700 ezer dinárt.

– Az elmúlt években a közvállalatokban végzett ellenőrzéseink során jelentős szabálytalanságokat tapasztaltunk a közszférában dolgozók fizetéseire vonatkozó törvényes előírások alkalmazásában, és sok esetben nem tartották be a közszférában alkalmazható munkavállalók maximális létszámára vonatkozó törvényt sem. A közvállalatoknak tervezniük kell a közbeszerzéseiket, de az elmúlt időszak felülvizsgálata azt mutatja, hogy voltak olyan magas értékű közbeszerzések, amelyek nem szerepeltek a vállalatok terveiben, és nem is folytattak le ezekkel kapcsolatosan szabályos eljárásokat, vagy ha hirdettek is közbeszerzési pályázatot, azok gyakran hiányosak voltak és nem feleltek meg az előírásoknak – áll többek között az ÁSZ jelentésében.

A 2019-es évben vizsgált vállalatoknál 2,82 milliárd dinár értékben találtak szabálytalanságokat az ÁSZ, ami a költések 9,7 százaléka.

Duško Pejović, az ÁSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy minden tizedik közbeszerzésre elköltött dinárt szabálytalanul költenek el a cégek.

Nemrégiben az Alkotmánybíróság döntött úgy, hogy a Toplana tarifarendszere törvénytelen, ugyanis a végfelhasználók távhővel való ellátásának költségmeghatározása Óbecse község területén nincs összhangban a törvénnyel. A vitatott tarifarendszer az alkotmánybírósági htározatnak a Hivalos Közlönyben való megjelenése napján veszti érvényességét.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Boldogulás a szülőföldön – az állam intézkedései és a polgárok igényei / Ostanak kod kuće – potezi države i potrebe građana“ koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име