Kevesen tudják, hogy a szociális védelemről szóló törvény egyik rendelkezése szerint, amennyiben az adott személy lemond az örökségéről, több mint tíz éven át nem részesülhet szociális támogatásban.

A törvény szerint ugyanis felbecsülik annak az ingatlannak értékét, amelyről lemondott, függetlenül attól, hogy ez hány éve történt, majd az ingatlan értékét elosztják a havi szociális segély összegével, ami 10.385 dinár. Az ingatlan értékét a szociális segély kérvényezésének a pillanatában ítélik meg. A törvény ugyanakkor nem tesz különbséget a nemek között, de az országos statisztikát figyelembe véve, amely szerint a nők több mint 40 százaléka lemond az örökségéről nyilvánvaló, hogy ez a rendelkezés főként a nőket érinti, és méginkább a szegénységi kockázatnak teszi ki őket.

A felmérések szerint a nők 44 százaléka mond le az örökségéről más családtagok, legtöbbször a férfi testvér javára, míg a férfiaknak csak 0,5 százaléka hoz ilyen döntést. Annak, hogy a nők miért mondanak le az örökségről, számos oka van.

A Köztársasági Geodéziai Intézet adatai szerint hazánkban minden negyedik ingatlan tulajdonosa nő. Ezen ingatlanoknak mindössze 26 százaléka számít lakhatásra alkalmas épületnek.

A nők öröklési jogaival és az egyenlőtlenségek eltörlésével foglalkozó Kolubarai Kerületi Nőszövetség (ŽUKO) által megindított Mennyi az én részesedésem? elnevezésű kampány nagy érdeklődést váltott ki más szervezetek és egyesületek körében is. Ennek következtében jött létre a Tisztességes Öröklésért elnevezésű koalíció, amelyet ma már több mint 20 szervezet és egyesület alkot.

A koalícióhoz az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) is csatlakozott. Céljuk, hogy rávilágítsanak a nők és férfiak közötti egyenlőtlenségekre és felhívják a figyelmet arra, hogy a férfiak és nők egyenlő jogokkal rendelkeznek az örökség tekintetében.

A stratégiai tervezésen az ifjúsági szervezetet Katarina Stojisavljević és Ana Aćimov képviselte.

-A probléma amit próbálunk megoldani igen összetett, de igyekezni fogunk a tőlünk telhető legjobb módon megerősíteni a nőket abban, hogy ne mondjanak le a saját örökségükről és, hogy megfelelő módon legyenek tájékoztatva az előírásokról és törvényekről, ugyanakkor szeretnénk elérni a szóban forgó rendelkezés módosítását is. -mondta Ana Aćimov, majd hozzátette, a tervezet kidolgozásában Dragoslav Barzut és Biljana Maletin is segítségükre volt.

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet évek óta támogatja a nők helyzetét. Már több éve szerveznek olyan programokat és képzéseket, amelyekkel a nők gazdasági helyzetét próbálják megerősíteni, valamint igyekeznek minnél nagyobb értékben bevonni őket is a helyi önkormányzati döntéshozatalokba.

-Az eddigi tevékenységeinket is figyelembe véve, logikus döntés volt csatlakozni a koalícióhoz. Az a tudás és tapasztalat, valamint motiváltság, amely a koalíció tagjait jellemzi, egyértelműen amellett szól, hogy sikeresek leszünk a céljaink elérésében. – mondta Aćimov.

A koalíció a Közjegyzői Kamarát is felszólította arra, hogy figyelmeztessék ügyfeleiket az örökségről való lemondás lehetséges következményeire.

A koalíció részét képezik az alábbi szervezetek: Kolubarai Kerületi Nőszövetség (ŽUKO), Gender Knowledge Hub, Óbecsei Ifjúsági Szervezet, Mame su zakon, Fenomena- Moc promene, Női Fórum Prijepolje, Irida, A11–Kezdeményezés a Gazdasági és Szociális Jogokért, Kreativitást Fejlesztő Társaság- Aleksinac, Emberi Jogok Jogászbizottsága – YUCOM / Lawyers’ Committee for Human Rights, „BaziMili“ – Autizmussal Élőket Szegítő Egyesület-Lajkovac, Edukatív Központ-Nagybecskerek.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име