U bačkogradištanskom ogranku Narodne biblioteke Bečej je, povodom Međunarodnog dana mladih, priređeno predavanje, kom su prisustvovali volonteri iz internacionalnog kampa koji se već tradicionalno održava u Bačkom Gradištu, ali i nekolicina njihovih vršnjaka iz tog naseljenog mesta.

Lokalni aktivisti i volonteri iz evropskih zemalja, imali su priliku da čuju predavanje o migraciji mladih, a na tu temu je govorila bibliotekarka i edukatorka Narodne biblioteke Bečej Marijana Đaković Sekulić. Tokom predavanja, diskutovalo se o prednostima migracije mladih; o njihovom doprinosu ekonomskom, kulturnom i društvenom razvitku na svim nivoima, ali se raspravljalo i o rizicima, formama diskriminacije i zloupotrebama, pogotovo kada su u pitanju mlade osobe ženskog pola. Prikazan je kratkometražni filmi o životu mladih imigranata u Gani i Italiji, a potom su prisutni pogledali i video klip na temu migracije sa simpatičnim Engri Brdsom (Angry Birds).

Kroz diskusiju je naglašena neophodnost participacije omladine, posebno civilnih omladinskih organizacija, kako bi se omogućilo što bolje informisanje mladih migranata, njihovo osposobljavanje i osnaživanje.

foto: Biblioteka Bačko Gradište

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име