Četrdesetoro dece koja borave u objektu „Čarolija“ u Bačkom Petrovom Selu Predškolske ustanove „Labud Pejović“ od nedavno zahvaljujući inicijativi roditelja imaju bolje uslove za igru na otvorenom. Finansijsku podršku za renoviranje sprava, zida i nasipanja parkinga dala je opština Bečej.

Roditelji su se okupili oko četiri radne akcije i ne planiraju ovde da se zaustave, iako se postiglo mnogo.

– Mi smo se želeli da napravimo našoj deci lepšu svakodnevicu, ovde s obzirom na to da svaki dan ovde provode bar pola dana. Smatramo da treba tu da im bude lepo, bezbedno, uredno i čisto. Organizovali smo radne akcije sa ciljem da uredimo ovaj vrtić. Imali smo do sada četiri radne akcije i uglavnom se organizujemo da radimo vikendom. Iza vrtića napravljen je parking, izmalterisani su zidovi sa spoljašnje i unutrašnje strane, prefarbane su sve sprave na dečijem igralištu u okviru vrtića, zasadili smo zelenilo i voćke, raščistili smo dvorište, napunili peščanik peskom ali ostaje tu još dosta posla. Podržala nas je i opština Bečej tako da smo dobili od njih još i nove ljuljaške, sportske rekvizite, igračke, deo nameštaja za unutra u vrtiću. Ali tu nije kraj, ima tu još dosta posla ukoliko zaista želimo da našoj deci ulepšamo svakodnevnicu i da budu srećni i zadovoljni ovde. Moram da napomenem da ovde u ovom objektu sada postoji i jaslena grupa, do sada to nismo imali jer je bilo premalo dece za to ali eto sad imamo 16 dece za jasleni uzrast i radimo na tome da bude još objekata u selu koji će imati otvorene grupe za jasleni uzrast. Kao što sam rekla imamo za sve što radimo podršku Opštine Bečej, i mislim da smo se obratili na pravo mesto pa želim ovim putem i da se zahvalim gospodinu Mandiću jer mi smo se dobro organizovali da uradimo šta možemo ali sve to ne bismo mogli bez njegove i pomoći Opštine da to i finansijski podržimo. U ove radne akcije i aktivnosti roditelja uključeno je oko dvadesetak roditelja, rekla nam je Mila Topalski, jedna od mama koje su bile inicijatori ovih akcija.

Tatjana Mitić, direktorica PU „Labud Pejović“ rekla nam je da u ovom vrtiću „Čarolija“ ima  trenutno 16 dece jaslenog uzrasta i 24 dece uzrasta od tri do šest godina, a da na teritoriji Bačkog Petrovog Sela ima ukupno 170 dece u 4 objekta.

-Ove godine imamo lep broj dece ovde u selu. Što se tiče ove akcije ja sam ovde bila samo podrška roditeljima. Oni su se obratili vaspitačima da žele da rade te radne akcije ali to kod nas nije nešto neuobičajeno jer vrlo često se u svim vaspitnim grupama u dogovoru sa roditeljima organizuju takve radne akcije, radionice. Oni su se takođe sami obratili i predstavnicima lokalne samouprave pa je tako sve ovo i krenulo, rekla je Tatjana Mitić.

Dane Mandić, član Opštinskog veća zadužen za sport i omladinu je svečano uručio poklone deci i vaspitačima u vrtiću i tom prilikom rekao.

 -Kada govorimo o kvalitetu uslova i boravka naših najmlađih sugrađana na teritoriji opštine Bečej treba da naglasim da je lokalna samouprava u samo ovih nekoliko godina izgradila, uz podršku iz viših nivoa vlasti, tri igrališta u Bačkom Gradištu i Bečeju, da je pre nekoliko godina energetski sanirala objekat predškolska ustanove u Bačkom Petrovom Selu u Makadiju. U ovom objektu smo sada finansirali građevinske radove, takođe i u objektu u Makadiju. Prilikom obilaska terena sa rukovodstvom ustanove „Labud Pejović“ i roditeljima ustanovili da je potrebno da se saniraju zidovi, da se obnovi i sredi mobilijar i sportske sprave koje služe deci za kvalitetno provođenje vremena u vrtiću.  Mislim da smo brzo odreagovali završili određene građevinske radove, zidove smo sanirali i doveli objekat u stanje da bude bezbedan za boravak dece, sredili smo i parking prostor jer je to bila ovde rak rana za roditelje koji nisu imali gde da parkiraju kad dovedu decu ujutru ili popodne kad dođu po njih. Posebno želim da se zahvalim grupi roditelja koja je sve ovo inicirala a mi smo iz lokalne samouprave prihvatili sve ono što su oni smatrali da je potreba i interesovanje njihove dece. Ovo će biti samo prva u nizu akcija kojima ćemo ulepšati ovaj objekat predškolske ustanove. Građevinske radove su izvodila stručna lica, ali su radove poput uređenja bašte, struganja kapije i druge uradili roditelji, opština je samo donirala materijal koji su oni predložili i tražili od nas,  tako je i ova oprema i mobilijar nabavljena jer su ni to tražili. Ovo je jedan sjajan primer saradnje i dokaz da možemo u narednom periodu da na taj način unapredimo ne samo ovaj objekat nego i sve objekte predškolske ustanove u svim naseljenim mestima i dovedemo ih do nivoa da sva deca imaju što kvalitetniji boravak u njima. Videćemo šta je to što opština Bečej može sama da finansira a šta su neki ciljevi koji takođe znače roditeljima a za koje će nam biti potrebna podrška viših instanci vlasti. Ukupni iznos sredstava za vaj objekat i za onaj u Makadiju je milion dinara. Nameštaj, rekviziti, igračke, farbe za bojenje koštali su oko 250.000 dinara. Za ovaj objekat je utrošeno oko 650.000 dinara zajedno sa uređenjem parkinga koji je u svemu tome bio najveća investicija. Za objekat u Makadiju potrošeno je oko 350.000 dinara, naveo je Dane Mandić.

Sudeći prema prvim podacima nakon isteklog roka za konkurs za upis direktorka Predškolske ustanove „Labud Pejović“ Tatjana Mitić kaže da će dece  u celoj opštini Bečej verovatno biti više naredne radne godine, kao i da bi s tim u skladu trebalo otvoriti i nove grupe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име