balaz1

Iz Bečeja je pre nekoliko godina otišao u potrazi za poslom i sada u glavnom gradu Austrije vredno radi, dok u slobodno vreme, po narudžbinima, crte portrete. Tridesetčetvorogodišnji Balaž Siveri zamenio je kulinarstvo poslom u firmi koja u Beču čisti metro, a zbog odluke da ode iz Srbije ne žali.

Za portal MojBečej kaže da posao i nije bilo lako naći, ali da u Austriji, za razliku od Srbije, od crtanja karikatura može da se zaradi. Balaž Siveri, samouki crtač, objašnjava da nema problem da nađe inspiraciju za svoje radove.

– To kod mene jednostavno funkcioniše. Sve što mi je smešno ili sve što smatram da je dobro za satiru, od toga može da se napravi karikatura. Kod portreta to malo drugačije funkcioniše, jer to obično radim po narudžbi, priča naš sagovornik. Precizan u radu, trudi se da svaki crtež bude perfektan. Često u radu i odluta, pa se neretko desi da zaboravi na vreme. Iako ni u Austriji ne živi od crtanja, ipak je drugačije nego u Srbiji.

– U Srbiji, nažalost, od karikature nisam mogao da zaradim skoro ništa. Mislim da je razlog tome jasan. Jedan moj poznanik ume da kaže „Srbija je najbolja zemlja, samo para nema”. Sa tom se konstatacijom i ja slažem, objašnjava naš sagovornik.

Radovi Balaža Siverija objavljivani su u rumunskim i američkim časopisima, ali više nema angažman u novinama.

– Iako više volim publicistiku od običnih „portret karikatura”, voleo bih kad bi se to malo forsiralo, jer to ljudi traže najviše. Često to bude neki drugačiji i autentičan poklon za Božić, rođendan, za godišnjicu. Istina jeste da je skuplje od, recimo, parfema, ali to je nešto đto ne može da se kupi na svakom ćošku. Jer, portretu dodajem još i nešto lično, bude to ili hobi ili zanat osobe čiji lik crtam, ili nešto što je namenjeno za njega ili nju Zbog toga to postane jedinstveni poklon, prava uspomena za svakoga, navodi. U Srbiju dolazi najviše jednom mesečno, jer drugačije ne može.

Nostalgiju ovaj Bečejac u Beču potiskuje sadržajima ima i mogućnostima koje taj, kako na kraju razgovora kaže, fantastičan grad nudi, dok u slobodno vreme, ali ono vreme koje posvećuje samo sebi, radi ono što najviše voli, crta karikature.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име