Poslednja sednica Skupštine opštine Bečej u aktuelnom sazivu, 48. po redu, završena je ekspresno. Samo su dve tačke bile na dnevnom redu, od kojih su odbornici mogli o jednoj da glasaju. Naime, predlog Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej za 2016. godinu, bio je prva tačka dnevnog reda.

Druga i ujedno poslednja tačka dnevnog reda bila je konstatovanje prestanka funkcije zamenika člana Izborne komisije opštine Bečej – pismenom ostavkom Biljane Marić koja je podneta 19. aprila.

-Trideset ljudi će imati pravi na 10.500 hektara zemlje u opštini Bečej, a PIK i Šinković 8.600 hektara od ukupno 10.500 hektara. Nama se čini da to nije u redu. Koliko god respektovali interese i jednih i drugih, postoje i mala i srednja gazdinstva, rekao je između ostalog za skupštinskom govornicom Budislav Medurić iz Odborničke grupe Demokratske stranke.

On je postavio pitanja u vezi sa besplatnim izdavanjem poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu  i Stručnoj savetodavnoj poljoprivrednoj službi, kao i pitanje zašto među tim korisnicima ove godine nema Gerontološkog centra.

Medurić je naveo da su ranije pravo da učestvuju u licitaciji imali i stočari i ratari.

Potom je za govornicu izašao predlagač programa Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i razvoj sela, koji je rekao da se program radi prema novim pravilima, a ne kao što se radio pre pet ili više godina.

-To znači da, prema uredbi ministarstva, svi oni koji se javljaju po pravu besplatnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a to su Poljoprivredni fakultet kome pripada do 1.000 hektara na teritoriji Vojvodine i Poljoprivredna stručna služba kojoj pripada 100 hektara, moraju dobiti  zemljište na korišćenje. Mislim da je ovo rešenje da ne damo mnogo, ali da ispunimo propise, kazao je Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i razvoj sela.

Gerontološki centar je obavešten o mogućnosti zakupa, dva puta, ali nisi aplicirali, istakao je Mišković.

-Treba da znate da ne deli Anđelko Mišković ili komisija zemljište po svojoj volji, niti po političkog volji. Opština Bečej ima 13.500 uslovnih grla i to je pregledao veterinarski inspektor, svaku farmu koja se pojavila. Od 32 jedna farma je odbijena jer je neuslovna, objasnio je Mišković.

Predlog Godišnjeg programa usvojen je sa 23 glasa za i četiri protiv.

Medurić: Koja stranka sme na u ulazu u pijacu da postavlja štandove?

Medurić je u na kraju sednice, u okviru odborničkih pitanja, pitao direktora Javnog preduzeća Komunalac čija je odluka da ni jedna politička stranka stranka prošle subote nije mogla da postavi štandove i deli promotivne materijale na ulazu u pijacu, osim, kako tvrdi Srpske napredne stranke.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име