Imajući u vidu da su poljoprivrednici pozitivno ocenili lane organizovani set edukativnih predavanja iz oblasti ekonomike poljoprivrede, bečejski primarni poljoprivredni proizvođači su ove godine imali mogućnost upravo iz te oblasti da prošire znanja. Njih 34 sa teritorije opštine Bečej zaslužilo je sertifikate ove godine, a profesor dr Danilo Tomić predsednik Upravnog odbora Društva agrarnih ekonomista Srbije kaže da su ovdašnji poljoprivrednici bili deo pilot projekta.

Edukacije iz oblasti ekonomike realizovane su od 29. februara do 7. marta, a sve u cilju obezbeđivanja višeg nivoa znanja poljoprivrednih proizvođača radi unapređenja poljoprivrednih gazdinstava i nastupanja na tržištu.
Poljoprivrednici sa teritorije opštine Bečej mogu da u narednom periodu predlože teme koje će im biti od značaja i koristi, iz Društva agrarnih ekonomista Srbije organizovaće takva predavanja.
– Mi sad širimo ovo dalje. Dva odbora Srpske akademije nauka i umetnosti, odbor za obrazovanje i odbor za selo, prihvatili su naš koncept, koji će biti usvojen krajem aprila, početkom maja na predsedništvu, a sa tim predlogom će se ići ka novoj Vladi. Tako ćemo ovaj model, koji smo započeli u Bečeju, nastavili u Novom Sadu, proširiti na celu republiku. Projekat će se zvati Obrazovanje seoskog stanovništva. Njegov deo su tri potprojekta, jedan je pedagoško – andragoški, odnosno obrazovanje dece, učitelja, nastavnika po seoskim zajednicama, drugi je proizvodno ekonomski, ovaj što mi sada radimo i treći je zdravstveni, rekao je prof. dr Danilo Tomić.

Poljoprivrednici iz Bačkog Petrovog Sela aktivni su bili u obuci koju je realizovala opština Bečej. Nedavno je u najvećem potiskom selu osnovano udruženje ovčara, koje će obezbediti bolji položaj tamošnjih poljoprivrednika.
Prema rečima jednog od osnivača udruženja Vladimira Milenovića, poljoprivrednicima je potrebno znanja iz oblasti zaštite bilja, kao i u vezi sa pravilnim odlaganjem ambalaže u kojoj su se nalazili pesticidi. Milenović, koji se isključivo agrarom bavi više od 25 godina, ističe da su ovakve edukacije od velikog značaja.

Sredstva planirana u Godišnjem programu zaštite, korišćenja i unapređenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bečej u visini su od 380.000.000 dinara. Radi se o namenskim sredstvima koja se mogu koristiti isključivo za ulaganja i projekte u vezi sa poljoprivredom.
Predsednik opštine Bečej ističe da će veliki deo novca biti opredeljen za infrastrukturu, u koju je ulagano i do sada u značajnoj meri. Pomenuta sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta, tačnije novac za investicije u agrar, mogao bi se i uvećati ukoliko se odobre predlozi projekata kod resornog pokrajinskog sekretarijata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име