Luka Pejić u Veneciji dan pred zatvaranje javnih mesta
Luka Pejić u Veneciji dan pred zatvaranje javnih mesta

Osamnaestogodišnji Luka Pejić iz Bečeja u Veneciji boravi poslednjih šest meseci gde studira međunarodne odnose i ekonomiju. Povodom situacije sa korona virusom u Italiji kaže – čudno je videti grad bez turista, ali mislim da nema mesta panici.

 – Od prvog dana, život u Italiji je zaista divan, a grad u kom živim je sam po sebi dragulj ljudske kulture i neverovatno je jedinstven. Mislim da se baš zbog toga, u kritičnim situacijiama, poput ove, posvećuje mnogo pažnje na ovaj region, uzimajući u obzir broj stanovnika, dnevnu cirkulaciju turista i mnogobrojne vredne znamenitosti. U vezi sa trenutnom krizom sa COVID-19 virusom, mnogo sam se zaprepastio čitajući objave medija, što Italijanskih, što stranih, i shvatio sam da se pojedine pomenute stvari nisu ni dogodile, kaže za MojBečej, mladi Bečejac i nastavlja svoju priču:

Pojedini gondolijeri imaju posla
Pojedini gondolijeri imaju posla

-Ako se osvrnem oko sebe, evo šta mogu da kažem. Region Veneto, u kom je Venecija, jeste zatvorio sve javne ustanove (fakultete, crkve, pozorišta, opere) na period od sedam dana, počevši od prošle subote, dok se ne dezinfikuju sva ta mesta radi predostrožnosti. Sa tim i predavanja su obustavljena, i uzimajući u obzir da se fakultet nalazi u samom istorijskom centru grada, zajedno sa nekim od neprocenjivih galerija, opera i pozorišta, koje svakodnevno obilazi veliki broj turista, mislim da je ovaj postupak skroz razuman. Takođe, svi brodovi koji se koriste kao javni prevoz su prekontrolisani i dezinfikovani svakodnevno. Slobodno mogu da vas razočaram (ili obradujem) da situacija nije toliko uzbudljiva kako se prenosi, naime, u Veneciji nema protesta, mirno je, putevi nisu zatvoreni, aerodromi saobraćaju po redu i prodavnice rade sasvim normalno, dodaje naš sagovornik.

Ulice Venecije bez navale turista
Ulice Venecije bez navale turista

– Mislim da nema mesta panici i da samo treba pratiti mere izdate od Ministartsva zdravlja, koje je već prvog dana krize otvorilo telefonsku liniju za pomoć u slučaju sumnje na zarazu COVID-19 virusom, i izdalo koje mere treba da se preduzmu, od češćeg pranja ruku, izbagevanja gužvi, do izolacije potencijalno zaraženih, opisuje Pejić situaciju u jednom od najznačajnih svetskih turistički mesta.

Šetajući kroz Veneciju ovih dana student iz Bečeja navodi da jeste mnogo više pusto nego inače i  da je zanimljivo videti ljude koji zaista žive ovde, kao i grad u svetlu bez škljocanja objektiva, gužvi, i guranja nestrpljivih turista.

– Takva idila plutajućeg grada, što se mene tiče, nakon krize, mogla bi se  zadržati, zaključuje naš mladi sagovornik.

 

Institut Batut: Raste rizik od pojave korona virusa u Srbiji

Raste rizik od pojave korona virusa u Srbiji, i može se oceniti kao umeren, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Zamenica direktora Instituta Darija Kisić – Tepavčević izjavila je juče da nijedna osoba u Srbiji nema koronavirus. Ona je za RTS rekla da se u toku dana kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo virusa, ali da je utvrđeno da ga nemaju.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivnog prenosa virusa (Kina, Republika Koreja – Јužnа Kоrеја, Singаpur, Јаpаn, Irаn i Itаliја) Institut poziva da se po povratku u Srbiju, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom jave na broj 064 /894-52-35, kao i da se pridržavaju sledećih preporuka:

-U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima. Ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka, navodi se na sajtu Batuta.

Građanima Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivan prenos koronavirusa. U svetu je do 23. februara prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, sa 2.463 smrtna ishoda. U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije novim korona virusom, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име