Dvanaest veličanstvenih | Foto: V. Jankov

Običaj da se na Bogojavljenje ulazi u hladnu vodu i pliva za časni krst je tradicija među pravoslavnim hrišćanima, a u najvećem gradu kraj našeg dela Tise, Bečeju, već 14. godinu u kontinuitetu tradicija se održava samo ulaskom u vodu i simboličnim isplivavanjem par desetina metara, ali bez časnog krsta na cilju.

– I dalje nemamo podršku crkve da organizovano plivamo za časni krst, pa u sopstvenoj režiji simbolično Tisom isplivamo kratku deonicu, kako bismo održali tradiciju, rekao nam je Srđan Beatović.

Minulih 13 godina o ovom događaju brinuo je Božidar Hadnađev, koji je u društvu prijatelja Veljka Prkosovačkog pokrenuo akciju plivanja na Bogojavljenje u Bečeju.

Kolona odvažnih plivača | Foto: V. Jankov

– Boža je sada u Engleskoj. Bio je za novogodišnje i božićne praznike, ali je 15. januara morao nazad. Nastavili smo s tradicijom, mada i dalje nemamo podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine u Bečeju, ali nam, posle liturgije, daju blagoslov i mi nastavljamo tradiciju u svojoj režiji, dodaje Veljko Prkosovački, koji je redovan plivač na Bogojavljenje u Bečeju.

Ove godine su se odvažili da skoče u hladnu Tisu mladi i zdravi ljudi. Bilo je bivših atletičara, vaterpolista, kajakaša, plivača, rukometaša, fudbalera… Iz godine u godinu je sve veći broj onih koji bogojavljenske plivače prate s obale pitome „panonske princeze“. Ovog puta ih je bilo stotinak. Prvo su nahranili zimsku atrakciju labudove, koji su potom ustupili mesto na startnoj poziciji plivačima. Za razliku od prethodnih plivanja, koja su bila nizvodna, ovo je bilo uzvodno. Među dvanaestoro odvažnih koji su se praćaknuli u hladnu vodu Tise, bila je i jedna dama.

Nastasja danas plivala u hladnoj vodi, a sutra slavi 19. rođendan | Foto: V. Jankov

Danas prvi put plivam na Bogojavljenje, a sutra ću proslaviti 19. rođendan. Hladno jeste, ali je poseban osećaj i ponosna sam na ovu životnu epizodu, rekla nam je drhtavim glasom Nastasja Lakić.

Pripremili su Bečejci i krst u slučaju da dobiju podršku crkve, ali je ostao suv na splavu restorana „Šlajz“, gde je bio cilj Bogojavljenskog plivanja. Čeka novu priliku da bude u vodi, kao što je desetak kilometara nizvodno dočekao u Novom Bečeju, gde je prvi put zvanično organizovano plivanje za časni krst. I dok ne bude tako, „doping komisiji“ su vezane ruke, jer ne mogu da ponište neke od rezultata zbog dopingovanja dunjevačom i kajsijevačom, pa su svi aplauzom ispraćeni u vodu i dočekani na splavu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име