Dan oslobođenja od fašizma, Bečejci su na dostojanstven način obeležili i ove godine svečanom akademijom u Gradskom pozorištu, a na dan kada je pre 73 godine dočekana sloboda, 8. oktobra, komemoracijom i polaganjem venaca kraj Spomen zida na fasadi opštinske zgrade.

Ovogodišnjim oktobarskim svečanostima prisustvovale su delegacije bratskih i prijateljskih gradova, Banovića iz Bosne i Hercegovine, Galante iz Slovačke i Istre iz Rusije, koju je predvodio načelnik Istarskog regiona Podmoskovske oblasti Anatolij Genadovič Gunajev, kao i predstavnici više boračkih organizacija iz okolnih gradova.

Bila je to prilika da se podseti na stradanja ovdašnjeg življa u Drugom svetskom ratu, kada je okupator harao ovdašnjim prostorom i oda dužna počast nastradalima.

-Antifašistička borba je svetla tekovina naše istorije i ne treba toga da se stidimo, kao što je to bio slučaj u jednom periodu naše mlađe istorije. Mladima treba ukazati na značaj 8. oktobra 1944. godine, a ovakvi skupovi su prilika da se podsetimo na mnogobrojne žrtve i slavimo pobedu nad najvećim zlom u istoriji civilizacije fašizmom, naglasila je potpredsednica opštine Bečej Dalila Dujaković.

U ime boračke organizacije nadahnutom besedom obratila se Jelena Češljević i podsetila na dan kad su Šajkaški partizanski odred i slavna Crvena armija, posle 1274 dana fašističke vlasti,  oslobodili Bečej.

-Zabrinjava oživljavanje aveti prošlosti sa željom da izvrše reviziju istorije. Zbog istorijske istine i miliona žrtava palih u antifašističkoj borbi, mladima moramo jasno da ukažemo na činjenice iz prošlosti, apostrofirala je Jelena Češljević.

Program svečane akademije u punoj sali Gradskog pozorišta oplemenili su tenor opere Narodnog pozorišta u Beogradu Boris Babik, ovdašnji sopran Nataša Katić Radosavljević, profesori klavira Muzičke škole „Petar Konjović“ u Bečeju Marko Stojanović i Jožef Riter, glumci Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta su izveli odlomak iz pozorišnog komada „Nebeski odred“ Đorđa Labovića, a sve je završeno veselim tonovima pevačke i folklorne grupe KUD „Đido“.

Tradicionalne oktobarske svečanosti završene su komemoracijom ispred Spomen zida na kom su pločice od terakote s imenima 540 Bečejaca stradalih u Drugom svetskom ratu i odvojenoj mermernoj ploči s imenima 17 poginulih u ratu od 1990. do 1999. godine. Sve je počelo intoniranjem Internacionale, potom je u ime boračke organizacije prisutne pozdravio Gradimir Džigurski, Jelena Češljević je prigodnom besedom naglasila značaj Dana oslobođenja, minutom ćutanja je odata počast onima koji su dali život za slobodu, a onda su vence položili gosti iz Rusije, čelnici bečejske opštine Dragan Tošić i mr Nenad Tomašević, delegacije OO SUBNOR Bečej, ali i boračkih organiacija Kjajićevo, Sombor, Sremska Mitrovica – Laćarak, Opštinskog udruženja penzionera, lokalnih stranaka, KPJ, SNS, SPS…

-Istorija se ne briše gumicom, kako to sada pokušavaju neke separatističke opcije u Vojvodini, nego se ispisuje krvlju, rekao je, između ostalog, potpredsednik pokrajinskog SUBNOR-a Rade Korica Bata.

Venci i cveće položeni su i na spomenik Pobeda kraj Tise, a kako je istog dana oslobođeno i Bačko Petrovo Selo, delegacija opštinske boračke organizacije je pre komemoracije u Bečeju zajedno s tamošnjim mesnim odborom SUBNOR položila venac na spomenik u centru najvećeg potiskog sela.

V. Jankov

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име