Vaskrs je privukao veliki broj vernika na Svetu liturgiju | Foto: Vlastimir Jankov
Vaskrs je privukao veliki broj vernika na Svetu liturgiju | Foto: Vlastimir Jankov

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, koji je simbol pobede života nad smrću, pobede vere, ljubavi i nade, obeležili su Bečejci pravoslavne vere na tradicionalan način posetom jedinom srpskom pravoslavnom hramu u gradu posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju.

Mlađi su bili na ponoćnom Vaskršnjem jutrenju, a deca i stariji su u zavidnom broju ispunili hram tokom Sveta vaskršnje liturgije na sam dan Vaskrsa, među kojima su bili i predstavnici tri sestrinske katoličke crkve u Bečeju, a u ime lokalne samouprave prisustvovala je članica Opštinskog veća zadužena za verske zajednice Karolina Smiješko.

Crvena uskršnja jaja su deljena u crkvi... | Foto: Vlastimir Jankov
Crvena uskršnja jaja su deljena u crkvi… | Foto: Vlastimir Jankov

Posle iznošenja plaštanice na Veliki petak, Vaskršno ponoćno jutrenje počelo je trokratnim ophodom oko hrama, a onda je arhijerejski namesnik Dejan Stanojev u sasluženju sveštenika Petra Bikara, Slobodana Lazića i đakona Leontija, a u pratnji Crkvenog hora, obavio svečano bogosluženje, posle čega su prisutnima deljena crvena uskršnja jaja. Posle Svete vaskršnje liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja, obavljeno je pričešće, a onda su deljena jaja u crkvi, ali i na centralnom gradskom trgu, gde su članovi KUD „Đido“ u narodnim nošnjama delili farbana jaja prolaznicima. Kako je Vaskrs porodični praznik, svečani ručak obavljen je u porodičnom krugu uz raznovrsnu trpezu.

.... ali i na trgu ispred crkve | Foto: Vlastimir Jankov
…. ali i na trgu ispred crkve | Foto: Vlastimir Jankov

Drugog dana Vaskrsa, shodno tradiciji, tokom prepodneva posetiće se groblja i zapaliti sveće na humkama predaka, kumova i prijatelja, a od 18 sati u Gradskom pozorištu Bečej održaće se Vaskršnji festival dečijeg folklora.

-Nastupiće par stotina dece iz sedam kulturno – umetničkih društava. Mi ćemo se predstaviti sa svim uzrasnim kategorijama, a u gostima će nam biti i deca „Đerma“ iz Bačkog Gradišta, „Branka Radičevića“ iz Radičevića, Mokrina iz istoimenog mesta, „Novaka Radonjića“ iz Mola, „Svetozara Marinkovića“ iz Novog Sada i „Svetog Save“ iz Kanjiže. Ulaznice se prodaju po ceni od 200 dinara, saznali smo od umetničkog rukovodioca „đidovaca“ Gorana Dumanovića.

Tako su u razmaku samo nedelju dana hrišćani Bečeja obeležili najradosniji hrišćanski praznik po oba, Gregorijanskom i Julijanskom, kalendara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име