Njeno veličanstvo kobasica je kraljica u svakoj sredini, ali su se Turinci prvi dosetili da je ustoliče i nedavno su održali atraktivnu 34. Kobasicijadu u svom mestu. Ovih dana su i Bečejci pošli sličnim putem, ali je „prvenac“ bio, uglavnom, skup ljubitelja domaćih kobasica, a ne sopstvenih rukotvorina.
-Grupa prijatelja okupljenih oko zajedničkog imenitelja OFK Bečej 1918 često ima gastronomske performanse u kafiću „Davidof“. Odlučili smo da donesemo kobasice od kuće na ocenjivanje. Te proizvode, uglavnom, nismo mi pravili, već imamo proverene majstore i u porodičnom krugu ih degustiramo. Sada smo proširili degustaciju na žiri koji je ocenjivao o njihovom kvalitetu, a posle smo, naravno, svi imali priliku da se uverimo u njihov ukus. Iako smo nazvali ovaj skup Prva bečejska kobasicijada, ona nije plagijat turijske, jer su ovde eksponate doneli ljubitelji ukusnog zalogaja, a ne sami proizvođači, veli u ime organizatora bečejskog „prvenca“ Slaviša Dabižljević.
Na ocenjivanje je stiglo deset kobasica. Četvoročlani žiri u sastavu Dragan Mikanović, Trivunko Moldovanov, Ivica Siriški „Čvarak“ iz Nadalja i potpisnik ovih redova nije imao lak zadatak. Već na prvi pogled primamljive, dobro nadimljene i osušene „kobaje“ mamile su odreda, a trebalo je presuditi. Kad je oštar nož prošao kroz njih i presek kobasice ugledao svetlost dana, pred žirijem su bila tri nova zadatka. Trebalo je oceniti izgled preseka, boju i onda ukus. Ovo poslednje je sudijama najlakše palo, pogotovo što su sve bile izuzetno ukusne, što potvrđuje i podatak da je kod svakog sudije poen razlika između kobasica bila minimalna.
-Nijanse su odlučivale, preneo je stav žirija Trivunko Moldovanov. Preporučio bih organizatoru da sve preraste u tradiciju.
Odlukom žirija, epitet pobednika Prve bečejske kobasicijade sa ukupno 180 poena pripalo je „kobaji“ koju je doneo Milorad Ćulum. Drugo mesto sa 169 poena osvojila je kobasica Milana Sekulića, a treće mesto sa 164 poena pripalo je Tomislavu Drapšinu.
-Iskreno rečeno, imam puno poverenje u mog majstora i očekivao sam da se visoko plasiram, ali ne i da pobedi kobasica koju sam doneo. Naravno da nemam nikakvu primedbu na odluku žirija, s osmehom na licu i pobedničkim peharom, dar kompanije „Knežev grupa“, u ruci rekao nam je pobednik prve bečejske kobasicijade Milorad Ćulum.
Zanimljivost se dogodila kad je u pitanju drugoplasirani Milan Sekulić. Kako je njegova firma „Ikebana“ darivala robnu nagradu za drugo mesto, pa nije bilo logike da je vrati kući, zadržao je samo pehar.
-Predložio sam žiriju da nagradu prosledi vlasniku kobasice koja je bila četvrta po broju poena (160) i tako je nagrađen i Nedeljko Vasić. Najvažnije od svega je da smo svi zadovoljni i da smo proveli još jedno izuzetno gastronomsko veče. A što se nagrade tiče, nisam je očekivao, ali joj se radujem, pošto sam dobio potvrdu da sam izabrao dobrog majstora i da u kući jedemo kvalitetnu kobasicu, dodao je drugoplairani Milan Sekulić.
Trećeplasirani Tomislav Drapšin nije došao praznih ruku. Pored kobasice za ocenjivanje, doneo je bocu domaće kajsijevače.
-Došao sam punih, a kući sam planirao da odem praznih ruku. Međutim, ispostavilo se da nosim kući pehar u jednoj, a bricu, kavih već imam tri, u drugoj. Lepo je sve zamišljeno i voleo bih da se sve ponovi i proširi na znatno veći broj učesnika, zaključuje Tomislav Drapšin.
Zlobnici kažu da Bečejcima nedostaje originalnost. Možda i jeste tako. Ali, turijska kobasicijada je zimska manifestacija u februaru i na njoj se ocenjuju dve kategorije, domaće turijske i industrijske kobasice. Bečejska kobasicijada će biti, ako se reprizira narednih godina, prolećna manifestacija u martu, pošto će se održavati krajem trećeg meseca u godini.