Njeno veličanstvo kobasica | Foto: Vlastimir Jankov
Njeno veličanstvo kobasica | Foto: Vlastimir Jankov

Njeno veličanstvo kobasica je kraljica u svakoj sredini, ali su se Turinci prvi dosetili da je ustoliče i nedavno su održali atraktivnu 34. Kobasicijadu u svom mestu. Ovih dana su i Bečejci pošli sličnim putem, ali je „prvenac“ bio, uglavnom, skup ljubitelja domaćih kobasica, a ne sopstvenih rukotvorina.

-Grupa prijatelja okupljenih oko zajedničkog imenitelja OFK Bečej 1918 često ima gastronomske performanse u kafiću „Davidof“. Odlučili smo da donesemo kobasice od kuće na ocenjivanje. Te proizvode, uglavnom, nismo mi pravili, već imamo proverene majstore i u porodičnom krugu ih degustiramo. Sada smo proširili degustaciju na žiri koji je ocenjivao o njihovom kvalitetu, a posle smo, naravno, svi imali priliku da se uverimo u njihov ukus. Iako smo nazvali ovaj skup Prva bečejska kobasicijada, ona nije plagijat turijske, jer su ovde eksponate doneli ljubitelji ukusnog zalogaja, a ne sami proizvođači, veli u ime organizatora bečejskog „prvenca“ Slaviša Dabižljević.

Na ocenjivanje je stiglo deset kobasica. Četvoročlani žiri u sastavu Dragan Mikanović, Trivunko Moldovanov, Ivica Siriški „Čvarak“ iz Nadalja i potpisnik ovih redova nije imao lak zadatak. Već na prvi pogled primamljive, dobro nadimljene i osušene „kobaje“ mamile su odreda, a trebalo je presuditi. Kad je oštar nož prošao kroz njih i presek kobasice ugledao svetlost dana, pred žirijem su bila tri nova zadatka. Trebalo je oceniti izgled preseka, boju i onda ukus. Ovo poslednje je sudijama najlakše palo, pogotovo što su sve bile izuzetno ukusne, što potvrđuje i podatak da je kod svakog sudije poen razlika između kobasica bila minimalna.

-Nijanse su odlučivale, preneo je stav žirija Trivunko Moldovanov. Preporučio bih organizatoru da sve preraste u tradiciju.

Žiriranje ni po babu,ni po stričevima | Foto: Vlastimir Jankov
Žiriranje ni po babu,ni po stričevima | Foto: Vlastimir Jankov

Odlukom žirija, epitet pobednika Prve bečejske kobasicijade sa ukupno 180 poena pripalo je „kobaji“ koju je doneo Milorad Ćulum. Drugo mesto sa 169 poena osvojila je kobasica Milana Sekulića, a treće mesto sa 164 poena pripalo je Tomislavu Drapšinu.

-Iskreno rečeno, imam puno poverenje u mog majstora i očekivao sam da se visoko plasiram, ali ne i da pobedi kobasica koju sam doneo. Naravno da nemam nikakvu primedbu na odluku žirija, s osmehom na licu i pobedničkim peharom, dar kompanije „Knežev grupa“, u ruci rekao nam je pobednik prve bečejske kobasicijade Milorad Ćulum.

Zanimljivost se dogodila kad je u pitanju drugoplasirani Milan Sekulić. Kako je njegova firma „Ikebana“ darivala robnu nagradu za drugo mesto, pa nije bilo logike da je vrati kući,  zadržao je samo pehar.

-Predložio sam žiriju da nagradu prosledi vlasniku kobasice koja je bila četvrta po broju poena (160) i tako je nagrađen i Nedeljko Vasić. Najvažnije od svega je da smo svi zadovoljni i da smo proveli još jedno izuzetno gastronomsko veče. A što se nagrade tiče, nisam je očekivao, ali joj se radujem, pošto sam dobio potvrdu da sam izabrao dobrog majstora i da u kući jedemo kvalitetnu kobasicu, dodao je drugoplairani Milan Sekulić.

Trećeplasirani Tomislav Drapšin nije došao praznih ruku. Pored kobasice za ocenjivanje, doneo je bocu domaće kajsijevače.

 Trojka prvoplasiranih Milan Sekulić, Milorad Ćulum i Tomislav Drapšin | Foto: Vlastimir Jankov
Trojka prvoplasiranih Milan Sekulić, Milorad Ćulum i Tomislav Drapšin | Foto: Vlastimir Jankov

-Došao sam punih, a kući sam planirao da odem praznih ruku. Međutim, ispostavilo se da nosim kući pehar u jednoj, a bricu, kavih već imam tri, u drugoj. Lepo je sve zamišljeno i voleo bih da se sve ponovi i proširi na znatno veći broj učesnika, zaključuje Tomislav Drapšin.

Zlobnici kažu da Bečejcima nedostaje originalnost. Možda i jeste tako. Ali, turijska kobasicijada je zimska manifestacija u februaru i na njoj se ocenjuju dve kategorije, domaće turijske i industrijske kobasice. Bečejska kobasicijada će biti, ako se reprizira narednih godina, prolećna manifestacija u martu, pošto će se održavati krajem trećeg meseca u godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име