Povorka s novim hlebom i replikom mađarske krune | Foto: Vlastimir Jankov
Povorka s novim hlebom i replikom mađarske krune | Foto: Vlastimir Jankov

Imajući u vidu da se Sent Ištvan proslavlja 20. avgusta, te da je to radni dan, Mađarsko kulturno društvo „Petefi Šandor“ u Bečeju istoimenu manifestaciju, zajedno sa Danom novog hleba, obeležiće ovog vikenda.

Kako je prvi mađarski kralj 1083. godine od Rimokatoličke crkve proglašen za Sent Ištvana, a 2000. i Srpske pravoslavne crkve ga je kanonizovala u Svetog Stevana, to je razumljivo što ga slave vernici dve hrišćanske sestrinske crkve.

Doda li se svemu da se tradicionalnim obeležavanje Dana novog hleba na simboličan način najavljuje berićetniji period života, onda je jasno što će se u petak i subotu u Donjem gradu, preciznije, okruženju prostorija „petefijevaca“, okupiti veliki broj Bečejaca i njihovih gostiju.

Kao nekoliko godina unazad, dvodnevna fešta počinje u petak svečanim koncertom (17.30) duvačkog orkestra iz bratskog grada Čongrada ispred Rimokatoličke crkve posvećene Svetom Antunu Padovanskom, u kojoj će se potom održati sveta misa (18) i obaviti ceremonija osveštenja hleba umešenog od brašna ovogodišnjeg roda pšenice.

Proslava Sent Ištvana tradicionalno okuplja veliki broj posetilaca | Foto: Vlastimir Jankov
Proslava Sent Ištvana tradicionalno okuplja veliki broj posetilaca | Foto: Vlastimir Jankov

Potom će članovi MKD „Petefi Šandor“ u svečanoj povorki doneti osveštani hleb i repliku mađarske krune do svečane bine na uglu ulica Nikole Tesle i Republikanske, a onda će se, posle prigodnih beseda, obaviti rezanje novog hleba i početi svečani program na čijem reperetoaru će biti mađarska narodna muzika u izvođenju gostiju naših severnih suseda, a zvezda večeri je Deneš Pal iz Budimpešte. Za 23 sata je planiran vatromet, a sve se završava na platou ispred spomenika Petefi Šandoru koncertom starih bečejskih poznanika, mađarske grupe „Brass on The Road“.

Subotnji program počinje u 16 sati potpaljivanjem vatre ispod kotlića u kojima će se krčkati juneći gulaš. Imajući u vidu da je ograničen prostor, organizator je primoran da prihvati samo prvih 47 prijava. I dok stariji provode vreme oko kuvanja, za decu su pripremljene kreativne radionice. Posle trosatnog krčkanja, uzorci junećeg perkelta odlaze na ocenjivanje, a sat vremena kasnije će biti objavljene odluke kulinarskog žirija. Tradicionalno, fešta se završava uličnim balom pod vedrim nebom uz taktove muzičke grupe „Harmonija“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име