Spomen obeležje „Zid smrti“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Spomen obeležje „Zid smrti“ u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Dan primirja u znak sećanja na završetak Prvog svetskog rata 1918. godine slavi ceo Svet, a u Srbiji je ovaj datum uveden kao državni praznik pre pet godina. Igrom slučaja, Bečejci se već 76 godina na isti dan okupljaju i sećaju prve odmazde fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu u svom gradu.

Opštinska organizacija SUBNOR u Bečeju tradicionalno komemorativnim skupom kraj spomen obeležja „Zid smrti“ u centru grada podseća na Prvo streljanje, kojim je sprovedena odluka Prekog suda načelnika mađarskog kraljevskog Generalštaba u Bečeju.

A „čika Pere“ i njegovih saboraca niko da se seti | Foto: Vlastimir Jankov
A „čika Pere“ i njegovih saboraca niko da se seti | Foto: Vlastimir Jankov

-Najmanje što možemo da uradimo i što nam je dužnost jeste da se okupimo ispred „Zida smrti“ i odamo počast dvanaestorici mladih sugrađana koji su položili život za današnju slobodu. A to je najvrednije što su imali, a mi što smo dobili, poručuju iz OO SUBNOR Bečej.

Podsetimo se da su 11. novembra u 13 sati streljani golobradi mladići Branislav Vlajkov, Milan i Svetozar Gavrić, Živko Gagić, Stevan Kojić, Isidor Mogin, Labud Pejović, Ivan Ćirić, Gotfrid Hove, Teodor Cvejanov, Vujica Čiplić i Momčilo Šaranović. Komemoracija njima u čast održaće se danas od 11 sati kraj mesta gde su streljani pre 76 godina. Bečejski borci pozivaju sugrađane, pre svega potomke stradalih u Prvom, na današnji dan, i Drugom streljanju 20. januara 1942. godine, da odaju počast nevino stradalim žrtvama fašističkog terora, i na taj način osude najveće zlo 20. veka.

Naravno, to je potez za pohvalu. Međutim, niko da se seti svetskog praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu. A Bečejcima se pruža mogućnost, jer su jedan od retkih gradova koji ima spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću. Samo stotinak metara dalje od „Zida smrti“. Struk cveća i naklon „čika Peri“, koji je sa saborcima doživeo golgotu u Prvom svetskom ratu, ne bi bila na odmet. Naprotiv.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име