Bečejci Božidar Hadnađev i Veljko Prkosovački ni ovog 19. januara, na Bogojavljenje, neće propustiti plivali u Tisi. Njima se i ove godine priključuje Nebojša Ristić.

Ovaj čimboličan čin u Bečeju izostao je samo pre dve godine, a kada izuzmemo to, Hadnađev i Prkosovački već deceniju na Bogojavljenje zaplivaju u panonskoj lepotici.

Mladići su pripremili teren za plivanje, tako što su isekli kocku leda ispred Šaranovog kampa. Nadaju se da će u četvrtak u podne vremenske prilike ipak biti povoljnije i da sante leda neće biti prepreka za ovaj tradicionalni događaj.

Momci su i ranije naglašavali da su u ovu ledenu januarsku avanturu upuštaju kako zbog tradicije, tako i zbog zdravlja, jer valja uroniti u hladnu Tisu.

-Uz pomoć prijatelja Vlade Makijevića koji nam je dao testeru i komšiji sa Tise koji je pomogao da odguramo led balvanima, sve je spremno za četvrtak, rekao nam je Božidar Hadnađev. On dodaje da svako od sugrađana, može da se priključi ovoj aktivnosti, ali napominje da je plivanje u ledenoj Tisi na sopstvenu odgovornost.

Tisa spremna za četvrtak
Tisa spremna za četvrtak

Dodajmo da u Bečeju nema organizovanog plivanja za časni krst i da dva prijatelja, Hadnađev i Prkosovački, održavaju tradiciju koju su sami započeli.

Oni će, kao i svake godine, ističu, uoči odlaska na Tisi, prisustvovati službi u pravoslavnoj crkvi.

Inače, za bogojavljenski krst pliva se uoči Jovandana, koji je važna slava vernika Srpske pravoslavne veroispovesti. Veliki broj pravoslavaca slavi Sabor svetog Jovana Krstitelja – Jovandan, a još veći broj je onih koji odlaze na slavu.

Pogledajte TV prilog sa prošlogodišnjeg plivanja u Tisi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име