Učiteljica Osnovne škole „Sever Đurkić“ Gabriela Potrebić Težer jedna je od 16 prosvetnih radnika u koja je dobila nagradu za Najboljeg edukatora Srbije u 2015. godini. Ovo priznanje drugi put dodeljuje Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“. Za TV MojBečej kaže da nagrada predstavlja veliku motivaciju za dalji rad sa decom.

Interesovalo nas je u čemu se koncept učiteljice Potrebić Težer razlikuje u odnosu na rad njenih kolega, kako nam je rekla, rado se seća svoje učiteljice.

Škola u kojoj radi dobiće nagradu u visini 100.000 dinara za nabavku nastavnih sredstava ili opreme. U nastavku pročitajte šta o radu učiteljice Gabriele Potrebić Težer misle članovi komisije, koju sačinjavaju predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centra za profesinalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja.

„Njeno radno okruženje je laboratorija u kojoj se stalno eksperimentiše, stvara, otkriva i inovira. Njen moto je da u svakom detetu leži nešto vredno, samo to treba otkriti, negovati i razvijati. Svestrana je, inovativna i kreativna: njeni časovi ne nose odlike šablona ili dosade. Permanentno razvija svoje profesionalne kompetencije. Aktivno učestvuje na raznim seminarima, predavanjima i forumima. Bila je koordinator međunarodnog projekta „Multiplikacija – živeti tolerantno“, uz podršku i saradnju sa Pestaloci fondacijom iz Švajcarske. Vodi bilingvalne radionice za srednjoškolce o dečijim i ljudskim pravima, o veštinama za rešavanje konflikata, oblicima nenasilne komunikacije, o neophodnosti prihvatanja i razumevanja drugačijeg.

Edukatorka je u višemesečnom projektu za socijalno ugroženu decu „Pruži mi ruku, budi mi drug, da zajedno nađemo pravi put“. Organizuje pripremne radionice za predškolce, kako bi im polazak u školu učinila manje stresnim. Klupe u njenoj učionici su poređane u krug, postoji kutak za lutkarstvo, eko-ćoše, mesto za rad po grupama, pano „Pod reflektorima“ (gde se kače fotografije učenika koji su se po nečemu istakli, pomogli nekome, rešili neki problem), pano „Bravo ti si car“ (gde se kače kontrolni zadaci bez greške, dečije pesme, sastavi…). Primenjuje kooperativnu metodu učenja koja pomaže razvijanju sposobnosti rešavanja problema i sposobnosti zaključivanja, ali i poboljšava odnose među članovima grupe i samopoštovanje. Njen pristup menja poziciju učenika na času, pretvara ga u aktivnog učesnika i saradnika. Učenici i sami jedni drugima postaju izvor znanja, kombinovanjem više poznatih metoda i oblika. Prostor je najčešće učionica, ali koristi svaku priliku da se nastavna jedinica realizuje van škole, u autentičnom prostoru za obradu određene tematike (park, muzej, biblioteka, zanatske radionice, pekara itd.)

Neguje lep govor i svake godine ima recitatora na smotri „Pesniče naroda mog“. Učestvovala je sa decom u projektu „Pričaj mi o sebi“, gde su deca glumila u kratkom filmu. Njeni učenici učestvuju na raznim takmičenjima: međunarodno matematičko takmičenje „Kengur bez granica“, literarno takmičenje „Dani Evropske unije“, sportsko takmičenje „Igre bez granica“, likovni konkurs „Naj jelka“ (učenici su svojim ukrasima od reciklirane pet ambalaže okitili jelku i osvojili prvu nagradu). Učešćem u raznim projektima a i akcijama uspevaju da zajedno obogate i osavremene svoju učionicu: učestvovali su na Novogodišnjem vašaru gde su prodavali pravljeni nakit; zajedničkim projektom su učestvovali na likovnom konkursu „Dani helios boje u Domeni“, čime su osvojili materijal za krečenje učionice; farbanjem i prodavanjem vaskršnjih jaja sakupili su sredstva za belu tablu; izvode predstave u Gradskom pozorištu, lokalnim školama i drugim opštinama i tako prikupljaju novac za savremena nastavna sredstva. Koordinator je Dečije nedelje, radi na izgradnji ekološke svesti kod dece.“

Nagrađeni edukatori dolaze iz različitih delova Srbije, pa su tako ove godine nagrađeni prosvetni radnici, pored Bečejke, iz Aleksinca, Vršca, Žagubice, Kovina, Kikinde, Loznice, Niša, Novog Sada, Paraćina, Prokuplja, Petrovca na Mlavi, Ćuprije, Sombora i Sremskih Karlovaca.

Od ukupno 330 pristiglih prijava, titulu najboljih poneće 16 edukatora, od čega je među nagrađenima šest učiteljica, četiri nastavnika osnovnih i šest nastavnika srednjih škola, piše na sajtu tog udruženja.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име