Više nema dileme. Eko kolonija u Bečeju postala je tradicija, jer je održana po treći put u partnerstvu Udruženja građana „Eko Bečej“ i Likovne sekcije „Duga“ pri MKD „Petefi Šador“. Ako je neko i posumnjao da će opstati atraktivna manifestacija, ne samo da je razuveren, nego a sve je sve poprimilo međunarodni karakter.

-Ima nas više od 100 učesnika iz raznih vojvođanskih mesta i tri grada Mađarske, Segedina, Tisaalpara i Čongrada. Suština svega je da ukažemo na zaštitu prirode i čovekove okoline, da mnoge stvari koje, obično nekontrolisano, odbacujemo, mogu da se recikliraju i iskoriste. Na „prvencu“ smo pozvali samo slikare amatere i dali im reciklirani papir da rade na njemu, lane smo proširili sadržaj okupljanja kreativnom radionicom u okviru koje su žene radile predmete od recikliranog tekstila ili nekog drugog materijala. Ove godine je i taj segment proširen, pa smo dobili pravi „Dan stvaralaštva“, jer su se pojavili i vinari, drvodeljci, medari, streličari… „raportirao“ nam je idejni tvorac manifestacije i predsednik Udruženja „Eko Bečej“ Zoltan Kiš.

Jednodnevna Eko kolonija održana je u, takođe, atraktivnom prostoru Spomen kuće Tan. U prostoru pod krovom, gde su izložena dela slikara Mora Tana, postavljena je izložba likovnih radova od prošle godine. Slike na recikliranom papiru opremljene su, razume se, ramovima od kartona.

-Pored tri grada iz Mađarske, ovde su naši prijatelji iz Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela, Bačke Topole, Gornjeg Brega, Zrenjanina, Novog Sada, Sente, Temerina… Naravno, najviše je naših članova iz Bečeja. Koristimo reciklirani papir, koji se drugačije ponaša od ostalih materijala za slikanje. Upravo iz tog razloga, ovo je za nas poseban izazov, a i zadovoljstvo. Važan segment ovakvog okupljanja je upoznavanje i međusobno druženje, pa nam je, zaista, lepo, konstatuje predsednica Likovne sekcije „Duga“ Piroška Tot Kaša.

Najviše je u dvorišnom prostoru bilo slikara, ali su svoje mesto našli i drvodeljci, posećen je bio i štand na kom su se degustirala voćna vina, od breskve, višnje, jabuke, jagode, kupine, maline… proizvodi meda, a bilo je i onih koji su se oprobali u streličarenju, gde su luk i strela pravljeni od recikliranog materijala.

Posebna ekipa je vodila računa o tome da nikome ništa ne zafali, a na paprikaš kuvan pod vedrim nebom niko nije imao zamerku. Naprotiv, već su povela priča o sledećem okupljanju na istom mestu s proširenim sadržajem.

 

Pogledajte TV reportažu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име