Učesnici brifinga s novinarima u bečejskoj Gimnaziji
Učesnici brifinga s novinarima u bečejskoj Gimnaziji

Gimnazija u Bečeju ove godine obeležava vredan jubilej – 95. godina u službi obrazovanja ovdašnje dece. Tim povodom će se 27. oktobra održati Svečana akademija, a do tada prestižnu bečejsku srednju školu, pored nastavne aktivnosti, čeka veoma bogat program rada kroz vannastavne aktivnosti u slobodnom vremenu. Prva u nizu je Svetosavska akademija, koja će se održati u petak, 24. januara, od 17.30 sati u Gradskom pozorištu.

-Po završetku tradicionalnog obeležavanja školske slave, čiji smo ove godine mi domaćini, iz pozorišne sale preselićemo se u školsku zgradu i prisustvovati otvaranju izložbe „Naš put!“ u okviru koje će se putem fotografija predstaviti 95 godina Gimnazije u Bečeju. Na ovaj način ulazimo u jubilarnu godinu, koja će obilovati bogatim programom aktivnosti, ovim je direktor bečejske Gimnazije mr Miodrag Basarić počeo brifing s predstavnicima medija.

Pomenutom druženju prisustvovali su profesori Svetlana Kovačev i Atila Galfi, ali i „evropski sekstet“ učenika. S razlogom. Poslednjih osam godina u bečejskoj Gimnaziji se dužna pažnja poklanja međunarodnoj razmeni učenika. Do sada su razmene ovog formata preko Interkulture obavljane s vršnjacima Belgije, Brazila, Italije, Mađarske, Meksika, Poljske, Tajlanda, a sada se preko Erazmus plus projekta i Evropske komisije ulazi u novi izazov.

-Ovo je najznačajniji projekat ovog formata do sada za našu školu. Kompletna finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbeđuju se iz fondova EU, dok su dosadašnji projekti finansirani putem donacija, lokalne samouprave i dobrom delu učešća roditelja dece koja idu na razmenu. Ukupna vrednost projekta je 27.000 evra i 80 odsto je već obezbeđeno, dok će se ostalih 20 procenata uplatiti kad Evropska komisija utvrdi da su svi elementi iz projekta zadovoljeni. Mi smo među prvim školama u Srbiji koje su obuhvaćene ovim projektom, dodao je direktor mr Miodrag Basarić.

Glavni koordinator projekta je Španija, a pored Srbije partnerske zemlje su još Poljska, Turska i Finska. Projekat traje ove i iduće godine.

-Dosadašnje razmene učenika imale su za cilj sticanje iskustva i prijateljstva, a sada se ozbiljno radi. Ekipa broji po šest učenika od prvog do trećeg razreda, koji su odabrani na osnovu internog konkursa i motivacionog pisma na engleskom jeziku. Naša ekipa ima iskustva u međunarodnoj razmeni, jer je svako od njih učestvovao najmanje u dve, a ima ih sa tri i četiri, razmene, ističe Svetlana Kovačev.

U fokusu istraživačkog rada aktuelnog projekta je voda. Ekipa iz svake države je po jedanput domaćin jednonedeljne mobilnosti. Bečej će već početkom februara ugostiti partnere iz projekta. U maju će putovati u Finsku, oktobra u Poljsku, a naredne godine sledi boravak u Turskoj i Španiji.

-Za nas u Bečeju karakteristična je arterska voda, „žuta“ ili jodna, kako je ko zove, ali ćemo obraditi i vodu reke Tise, koja često zna da bude zagađena, kao i vodu Palićkog jezera. Svaka mobilnost ima temu za sebe, ali je uvek u fokusu voda. Tako će obraditi vodeni ciklusi, resursi, voda u poljoprivredi i recikliranje vode, nastavlja Atila Galfi.

Na kraju je direktor još jedanput apostrofirao značaj ovakvih razmena i dodao da su Bečejci počastvovani što su u aktuelnom projektu, ali izadovoljni što je pred učesnicima veliki izazov.

-Već osam godina je naš slogan „Škole nisu samo zidovi, škole su ceo svet“. U učionici se dobija određeno znanje, ali izlaskom iz njih se, takođe, stiču vredna saznanja. Svaka partnerska škola će obradom svoje teme doći do mini naučnog rada, koji će moći da se koristi u daljem istraživačkom procesu, zaključuje direktor mr Miodrag Basarić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име