Kontejner za sekundarne sirovine
Kontejner za sekundarne sirovine

Kada je ovdašnja firma za komunalne usluge „Potisje – Bečej“ pre četiri godine uspostavila saradnju sa nacionalnim operaterom u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom „Ekostar pak“ iz Beograda,

najavljeno je da će do kraja 2023. godine na čitavoj teritoriji najveće potiske opštine biti postavljeni žuti kontejneri za primarnu selekciju pomenutog otpada.

-Sada tvrdimo da će najavljeni posao biti okončan do 30. juna ove godine. Krajem prošle godine partner „Ekostar pak“ nam je donirao novi kontigent od 200 žutih kontejnera, što je ukupnu donaciju podiglo na oko 450 komada. Ostalo nam je da pokrijemo još teritoriju Druge mesne zajednice u Bečeju, što znači da ćemo godinu i po dana ranije ispuniti osnovni cilj i biti prva opština u Srbiji koja će imati stopostotnu pokrivenost primarnom selekcijom otpada, rekao je na konferenciji za medije direktor „Potisja – Bečej“ Zoltan Feješ.

Podsetio je direktor Zoltan Feješ da je firma, kada je pre šest godina opština Bečej kao većinski vlasnik preuzela upravljanje od mađarskog partnera i postavila aktuelni rukovodeći kadar, bila gubitaš sa voznim parkom čiji je prosek bio 19,5 godina, oko 9.000 korisnika usluga u sferi građanstva i 350 pravnih lica. Sada firma pozitivno posluje, vozni park je obogaćen novim kamionima, odnošenja komunalnog otpada se obavlja na teritoriji čitave opštine, oko 12.000 građana i 1.000 pravnih lica je obuhvaćeno njihovim uslugama.

Zoltan Feješ, Bojana Perić i Velimir Cvejanov na pres konferenciji
Zoltan Feješ, Bojana Perić i Velimir Cvejanov na pres konferenciji

-Zadovoljstvo je doći u Bečej i videti kako uspešno napreduje zajednički rad na sakupljanju ambalažnog otpada. Tačnije, Bečej je pravi primer dobre prakse kako se radi u ovoj oblasti. Stopostotna pokrivensot upravljanja i preuzimanja otpada od strane građana je priča za sebe. U Srbiji je taj procenat oko 85 odsto, što znači da se 15 procenata otpada odlaže po divljim deponijama, čime se konstantno zagađuje priroda. Primer Bečeja je potvrda da stvari u ovoj oblasti, itekako, mogu da se promene. Nije to jednostavno, ali kada zaposleni ulože volju, energiju i napor, građani to primete i daju svoj doprinos čitavom poslu. Uskoro će Bečej imati stopostotnu pokrivensot primarne selekcije otpada, pravi primer dobrog mehanizma da se na pravilan način prikupi sav otpad. Naravno, u svemu i građani daju svoj doprinos time što razdvajaju otpad pre ubacivanja u kontejnere. Sada sledi nastavak saradnje na edukaciji kako da još bolje sortiraju otpad i stiglo se do činjenice da građani bečejske opštine odgovorno upravljaju otpadom, konstatuje direktorka beogradske firme „Ekostar pak“ Bojana Perić.

Pitanje je da li bi priča imala ovakav tok da se stvari od samog početka nisu postavile na svoje mesto.

-Uzalud je razvijati svest ljudi, ako se ne obezbedi gde da odlažu ambalažni otpad. U početku su to bili plastične vreće, a kad nam je „Ekostar pak“ obezbedio infrastrukturu u vidu prepoznatljivih žutih kontejnera, sve je poprimilo dodatnu angažovanost i građana i nas. Najstavljamo saradnju na zajedničkoj edukaciji od obdaništa, preko škola, mladih i odsalih, kako da odlaganja otpada bude što kvalitetnije, uz mnogo manje utrošenog vremena i resursa, dodaje ekolog u firmi „Potisje – Bečej“ Velimir Cvejanov.

Na kraju, nije na odmet istaći da je u početku čitavog rada stepen iskorišćenosti sirovina prikupljenih primarnom selekcijom bio 45 odsto, a sada je 60. Očito da su Bečejci prihvatili inicijativu „Za čistiji Bečej“. Aktuelna epidemiološka situacija vezana za pandemiju korona virus je neke aktivnosti vezane za edukaciju prikočila, ali kako pandemija bude jenjavala, tako će rasti fokus na edukaciju iz oblasti odgovorog upravljanja otpadom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име