Gradski muzej Bečej uključuje se u Nacionalnu muzejsku manifestaciju „Muzeji za 10“, koja od 13. do 19 maja uz slogan „Muzeji kao središte kulture: budućnost tradicije“ u 46 gradova Srbije obuhvata 76 muzeja i srodnih institucija kulture na 120 lokacija. Prva tri dana manifestacije, od 13. do 15. maja, posetioci od 8 do 19 sati još uvek mogu da vide izložbe posvećenu vrednom jubileju kajakaškog sporta u Bečeju – sedam decenija postojanja, a 17. i 18. maja će u centru pažnje biti ciklus na temu astronomije.

Prvog dana astronomskog ciklusa, u petak, 17. maja, od 18 sati Branko Simonović će održati predavanje „Astronomski računari Starog sveta“. Sutradan atraktivan program traje od 17 do 01 sat. Sve počinje otvaranjem izložbe „Astronomija u slikama“, koja će biti postavljena u malom izložbenom salonu. Potom posetioci prelaze u Veliku galerijsku salu, gde sledi simulacija kretanja nebeskog svoda u pokretnom planetarijumu. Najzad, u dvorištu muzejske ustanove odvijaće se noćno posmatranje teleskopom uz stručnu naraciju. Iako meteorolozi najavljuju razvedravanje krajem nedelje, u slučaju oblačnosti noćno posmatranje se otkazuje ili odlaže.

Valja dodati da je program dvojezičan, na srpskom i mađarskom jeziku, kao i to da će biti aktivna radionica za decu na temu astronomije i astronomskih uređaja, te je planirana izrada jednostavnog modela durbina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име